16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Sanal alemde sanal ibadet

Katolik misyonerler giderek dinden uzaklaşan Hıristiyanları kazanmak için sanal ibadethane görünümlü, ikinci hayat anlamına gelen "Second Life" adlı bir oyunu piyasaya sürdüler.

The Times’da 30 Temmuz Pazartesi Roma Katolik misyonerlerinin milyonlarca insanı günah batağından kurtarmak için bir bilgisayar dünyası kurdukları ve bu doğrultuda “Second Life (İkinci Hayat)” isimli bir bilgisayar oyununu insanların dünyasına soktukları belirtildi.

Roma’da, Vatikan tarafından haftalık yayınlanan La Civilta Cattolica’daki yazısında akademisyen rahip Antonio Spadaro, “derinlerde bir yerlerde dijital dünya misyonerlik için bir alan olabilir” diye yazdı.

Rahip Spadaro yazısında, “İkinci Hayat” kayıp ruhların verimli toprakları olabilir ve Katolikler bu maceraya dalmaktan çekinmesinler” diye yazarken, sanal dünyanın bazı insanlar için gerçek dünyadan kaçıp, dini huzuru bulabilecekleri bir yer olabileceğini belirtti.

“İkinci Hayat” insanların birbirleriyle buluşup gelişmelerine vesile olabilecek bir fırsattır ve bu nedenle insanlara olumlu olarak ilham olabilecek her şeyi bir şans olarak değerlendirmek lazım” diyerek yazısına devam eden en geniş Roma Katolik Kilisesi Rahibi Spadaro, “sanal kasabaların ortasında insanlar günaha dalıyor, her ne kadar alkol ve madde bağımlılığı gibi bir takım şeylerden uzak da olsalar, sanal alemde gelişigüzel zina, fuhuş ve kumar gibi bataklara müsamaha ediyorlar, bunu anlamanın en güzel yolu bu ortama giriş yapmak, ortamda bulunup potansiyel tehlikelerin ve güzelliklerin farkına varmaktır” diyerek yazısında son veriyor.

“İkinci Hayat” oyunu şu anda dünyada 8,5 milyon kişinin aktif olduğu, hızla yayılan bir oyun.

Bu animasyon dünyasında gerçek insanlar kendi evlerini, arabalarını ve alışveriş merkezlerini inşa ediyor ve yeni maceralara atılıyor.

Siber dünyasının kendine has bir ekonomisi ve para birimi var. “İkinci Hayat”ın mimarı Lindon Lab’ın adına buradaki para birimine Linden Doları deniliyor.

SANAL MANEVİYAT

Kullanıcıların kendi dünyalarını kendilerinin inşa ettiği “İkinci Hayat” sanal dünyasında yüzlerce cami, kilise ve sinagog var. Din “İkinci Hayat”ta hızla önem kazanıyor. Peder Spadaro, İsveçli bir Müslümanın benim kahramanım, tıpkı benim gerçek hayatta yaptığım gibi namaz kılıyor “ dediğini belirtiyor.

“İkinci Hayat” sanal aleminde televizyon kanalları, gazeteler, şirketler ve daha bir çok gerçek hayattan mekanlar var. Hatta ilk açılan konsolosluk olarak İşveç konsolosluğu bile bulunuyor.

M. Hasan UNCULAR / Dünya Bülteni
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 20:33:28
Güncelleme :31 Temmuz 2007 Salı 20:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?