20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Sanal vurgunda sınır yok

Emniyet, interaktif dolandırıcılıkta iki yeni vurgun şeklini ortaya çıkardı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, Rusya ve Nijerya'daki bazı hacker'ların Türkiye'deki internet kullanıcılarının banka hesaplarını boşalttığı yönünde ihbarların artması üzerine harekete geçti.

İnteraktif dolandırıcılık yöntemini incelemeye alan polis, hacker'ların özellikle banka hesaplarında yüksek meblağda para bulunan Türkleri tercih ettiğini tespit etti. Polisin belirlemelerine göre Rus hacker'lar internet üzerinden hesabını boşaltacağı kişiyle temasa geçiyor. Türkiye'de bulunan kişi veya kuruluşlarla ticari ilişki içerisinde olduğunu, bunlardan belirli meblağlarda para alacağını ifade ediyor. Ancak, Rusya'da ticari verginin yüksekliği sebebiyle hesabına aktarılan paradan yüzde 15-30 oranında kesinti yapıldığını, oysa gerçek kişiler arasında yapılan para transferlerinde verginin çok düşük olduğunu anlatarak, komisyon karşılığında banka hesabını kullandırmasını talep ediyor. Karşılığında ise yüzde 5-10 komisyon öneriyor. Bu şekilde internet bankacılığı şifrelerini alan hacker, hesaptaki paraları boşaltarak kayıplara karışıyor.

Emniyet'in tespit ettiği diğer sanal vurgun yöntemi ise Nijeryalı hacker'lar tarafından gerçekleştiriliyor. Hacker, internetten irtibat kurduğu kişiye kendisini de Nijerya'da ikamet eden üst düzey bir bürokrat ya da siyasi olarak tanıtıyor. Bazı sebeplerden istifasının istendiği ve banka hesaplarına el konulacağını, parasını yurtdışına çıkarması gerektiğini söylüyor. Yüzde 30 komisyon vaat eden hacker, hesap açtırıp, EFT masrafını mağdurdan istiyor. EFT'yi yatıran mağdur, hesaba söylenen para yatırılmadığında dolandırıldığını anlıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 14:22:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?