15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Sanayicinin 'ucuz alo'su

Cep faturasından eli yanan sanayici OSBCELL'i kurdu... 

Gebze Organize Sanayi Bölgesi 'nde yüksek telefon faturalarından bıkan sanayici ler 50 bin dolarlık teknoloji yatırımı ile 'ucuz alo' sistemi kurdu. Sistemle 200 firma birbiriyle bedava konuşurken, 153 ülkeden satın alınan numaralar sayesinde ise yurtdışıyla görüşmenin dakikasını 6 YKr'ye indi.

GSM operatörleri ve Türk Telekom'un tarifelerini pahalı bulan sanayici kendi içinde "ucuza alo"nun formülünü buldu. 200 firmanın faaliyette olduğu Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yurtiçi ve yurtdışı görüşme maliyetleri, yapılan teknoloji yatırımları ile yüzde 80 ucuzlatıldı. Sanayiciler kurdukları sisteme kendi aralarında OSBCell adını vermişler.

Gebze OSB yönetimi sistemi kurmak için A tipi lisans sahibi telekom operatörü Koçnet ile anlaştı. 200 firma fiberoptik kablolarla yönetim binasına bağlandı. OSB içinde konuşmaları tamamen ücretsiz hale getiren sistemle yurtdışı da dahil olmak üzere OSB dışı tüm konuşmaların dakikası yaklaşık 6 kuruşa düştü. Yurtdışı görüşmelerin ucuza yapılması için 153 ülkede sanal ofisler aracılığıyla aktarma noktaları oluşturuldu. Bu sayede OSB'de faaliyet gösteren firmalardan biri aradığı ülkedeki aktarma noktasından geçerek o ülkenin yerel ücreti üzerinden işlem görmeye başladı.

200 sanayicinin telefon ve internet maliyetlerini yüzde 80 oranında düşürmeyi başaran kişi 20 yıldır Gebze OSB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Okan Çağlar. Türkiye'de telekomünikasyon hizmetlerinin çok pahalı olduğunu belirten Çağlar, "4562 Sayılı OSB Kanunu’nun 20'nci Maddesi'ne istinaden tanınan enerji ve haberleşme hizmetlerini üretip satma hakkından hareket ederek haberleşme hizmeti verme kararı aldık. Telekomünikasyon harcamaları, kâr marjlarının düşüklüğü ile boğuşan sanayici için ciddi bir maliyet kalemi. Hele bir milyar dolar ihracat yapan Gebze için bu daha da önemli. Kurduğumuz sistemle bu maliyeti ciddi oranda azaltmayı başardık. Böyle bir proje ile OSB'ler içinde bir ilke imza attık" dedi.

Aynı sistemle Türkiye çapındaki 254 OSB'nin kendi arasında ücretsiz görüşebileceği gibi Türkiye ve dünya ile de çok ucuza konuşacağını anlatan Okan, yasal olarak da bu hizmeti vermeye haklarının olduğunun altını çiziyor. OSB'lerin de tıpkı enerji üretiminde sektörel bir oyuncu olarak yerini aldığı gibi telekomünikasyon sektöründe de yerini alabileceğini belirten Okan, bu durumun sektörde de rekabeti artıracağını kaydediyor.

540 hektar kapsama alanında

Gebze OSB kendi sınırları dışına çıkabilmek ve dünyaya açılabilmek için A tipi lisans sahibi telekom operatörü Koçnet ile anlaştı. 540 hektar büyüklüğü sahip olan sanayi bölgesindeki 200 firma fiberoptik kablolarla yönetim binasına bağlandı. Yönetim binası santral görevi görmeye başladı. Tüm aramalar bu bina üzerinden yönlendirilmeye başlandı. Tıpkı bir şirket gibi sistem kuruldu. OSB yönetimi ana şirket, bölgenin içinde bulunan şirketler ise bölümleri gibi tanımlandı. Bu sayede firmalar kendi içlerinde dahili sistem gibi ücretsiz konuşmaya başladı. Wireless (kablosuz ağ) ile bölgenin tamamında 1 GB'lik internet erişimi sağlandı. VOIP adı verilen cihazlar ve internet aracılığıyla bölgede cep telefonları da dahili hat gibi tanımlandı. Böylece internet telefonu özelliği olan cep telefonlarıyla da bedava konuşmak mümkün hale geldi. Ayrıca çalışanların evlerine VOIP adı verilen bir cihaz takıp internet üzerinden dahili görüşme yapar gibi bölgeyle ücretsiz konuşma imkânı da sağlandı. Gebze OSB ucuza alo imkânını OSB sınırları dışına da taşıdı. Yine Koçnet'ten alınan bant üzerinden Türkiye'nin her yeri ile dakikası 6 kuruşa konuşulmaya başlandı.

Yurtdışı görüşmelerde de farklı bir uygulamaya gidildi. Dünyanın 153 ülkesinden yerel telefon numaraları satın alındı. Örneğin Gebze OSB'den İtalya'ya yapılan tüm aramalarda satın alınan numaralar ana santral olarak kullanılıyor. Bu hatlara yönlendirilen cep ve iş telefonları yabancı ülkelerle görüşmeyi dakikası 6 kuruşa indirdi. Ayrıca Gebze OSB yönetimi tarafından pek çok ülkeden bu sanal telefon numaraları o ülkelerde yaşayanların, o ülkenin şehiriçi tarifesinden Gebze OSB ile görüşmesine de olanak sağlıyor. Gebze OSB adeta pek çok ülkede sanal ofis açmış gibi çalışıyor.

Hedef "Akıllı OSB" olmak

Okan Çağlar'ın telekom projesinin yanı sıra dikkat çektiği önemli bir konu ise "Akıllı OSB" projesi. Büyük kısmı tamamlanan proje ile OSB tamamen akıllı bilgi sistemleri ile yönetilecek. Halen otomatik yangın tarayıcı cihazlar sayesinde yangın anında en uzak fabrikaya itfaiye ekiplerinin 3 dakikada ulaştığı Gebze OSB'de toplantı salonlarının ses, ısı ve ışık sistemleri yurtdışından kontrol edilir hale getirildi. Tüm altyapı hizmetlerinin yeraltından geçtiği OSB'de kilometrelerce yer tünelleri bulunuyor. Kablolarda bir arıza ya da kopma durumunda sorunun olduğu nokta uzaktan tespit edilebiliyor. Sahip olduğu teknoloji ile yurtdışına know-how satar hale geldiklerini belirten Çağlar, "haberleşme sistemi, akıllı bölgenin sadece bir parçasıdır. Yakında kamera sistemlerini, elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarını, arıtma tesisi çıkış değerlerini tek merkezden izleyebilir olacağız. GOSB’nin salonlarını internet olan her yerden hatta yurtdışından bile şu anda izleyebiliyor, ısı, ışık ve ses sistemlerini kontrol edebiliyoruz" diyor.

VOIP (Voice Over IP) nedir

Internet ve intranetlerin gelişerek yaygınlaşmasıyla birlikte, ses iletişiminin paketlenerek, analog teknolojilere göre daha avantajlı olan IP ağları üzerinden transferini yapan cihaz. VOIP sayesinde bilgisayar üzerinden gerçekleşen konuşmalar cep telefonu üzerinden de yapılabiliyor.

Operatörlerin şirket tarifeleri

* Türk Telekom'un şirket tarifesinde 35.49 YTL sabit ücret alınıyor. Konuşma ücretleri ise 2 .8 YKr ile 25 .5 YKr arasında değişiyor.

* Avea'nın şirketler için sunduğu tarifenin aylık sabit ödemesi ise 8 YTL. Şirket içi aramalarda dahil olmak üzere tüm konuşmalar dakikası 1 YKr ile 24.5 YKr arasında fiyatlara yapılıyor.

* Turkcell'in İşteCell tarifelerinde de KOBİ'lere yönelik paketler bulunuyor. Paketin sabit ücreti 1 YTL. Turkcell ve sabit hatlarla 28.5 YKr'den görüşülebilirken diğer operatörleri aramanın bedeli 56 YKr.

* Vodafone'un OSB'lere özel bir tarifesi bulunuyor. OSB'de faliyet gösteren kurum çalışanları ve 10'ar yakını birbiriyle ayda 500 dakikaya kadar ücretsiz grup içi görüşme avantajından faydalanıyor. Konuşma ücretleri 4.9 YKr ile 35 YKr arasında.

referans / Metin Can
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 10:52:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?