19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Ses var görüntü yok!

İTÜ’nün eylülde uzaya gönderdiği uydudan görüntülü veri alınamıyor. Nedeni ise uydunun imalatında da görev alan yüksek lisans öğrencilerinin yanlışlıkla yer istasyonundaki kayıtları silmeleri!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin imal ettiği ve 23 Eylül 2009’da uzaya fırlatılan ilk yerli yapım uydu “İTÜpSAT 1” yörüngeye oturdu ancak hedeflendiği gibi uzaydan çektiği fotoğrafları İTÜ’ye gönderemedi.

Uydu için üniversitede bir yer istasyonu kurulmuştu. Bu bölümdeki ve uydudaki modem arasında bağlantı kurulacak ve Dünya’nın etrafında dönen uydu Türkiye üzerine geldiğinde senkron sağlanarak çektiği fotoğraflar alınacaktı. Ancak öğrenciler yer istasyonundaki bilgisayar kaydını yanlışlıkla silince istasyon ve uydu arasında kayıt işlemleri yapılamadı.

Hatanın nedeni acemilik
EKİP şimdi uyduyla gerekli bağlantıyı kurmaya çalışıyor. Projenin yöneticisi İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, hatanın acemilikten kaynaklandığını, bir müddet sonra gerekli bağlantıyı kuracaklarını söyledi. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, uydunun kaybolmasının söz konusu olmadığını, Türkiye üzerinden geçişlerinde mors alfabesine benzer bir sistemle telsiz sinyali alındığını söyledi. Ünal, “Uydudan kıtasal ölçekte fotoğraflar gelecek. Öğrenciler için önemli bir eğitim imkânı” diye konuştu.

Serhat Oğuz - Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 15:25:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?