22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Sinyal karıştırıcılar isyan ettirdi

Cep telefonu operatörlerinin sinyal karıştırıcı sistemlerle başı dertte. Sessizliği korumak için camilere, sinemalara, tiyatrolara yerleştirilen sistemlerden şikayet eden cep telefonu şirketlerine Telekominikasyon Üst Kurulu destek verdi. Kurul, ''bu sistemleri ancak polis asker ve MİT kullanabilir'' dedi.

GSM şirketleri kesintisiz iletişim sağlamakla yükümlü. Ancak GSM şirketleri GSM Jammer adı verilen sinyal karıştırıcılardan şikayetçi.

Çünkü artık iyice yaygınlaşan bu cihazlar, cep telefonuyla görüşme yapılmasını engelliyor, hizmet kalitesini düşürüyor.

Kanuna göre, sinyal karıştırıcıları sadece, Genelkurmay, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumlar 'güvenlik' amacıyla kullanabilir.

Sistemi başbakanlık, cumhurbaşkanlığında da yine güvenlik için kullanıyor. Fakat özellikle camiler, sinema ve tiyatro salonlarıyla bazı özel sitelerin de bu cihazları izinsiz kullandıkları tespit edildi.

AKP gibi bazı parti genel merkezlerinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kurumlarda sinyal karıştırıcı sistem bulunuyor. Önemli toplantılarda bu sistem devreye sokuluyor.

Operatörler şikayet etti

İşte bu durumdan şikayet eden cep telefonu operatörleri soluğu Telekominikasyon Üst Kurulu'nda aldı, "Hizmetlerimizi gereği gibi yerine getiremiyoruz" dedi.

Kurul da şikayeti dikkate aldı, uyarılarına başladı. Şimdi bu sistem camiler dahil tiyatro, sinema gibi yerlerden sökülecek.

Telekomünikasyon Kurumu, bunun gerekçesini anayasayla 'haberleşme özgürlüğü'nün güvence altına alındığını hatırlatarak ortaya koyuyor.

Kurula göre, "Mahkeme kararı ve yetkili mercii kararı olmaksızın haberleşme engellenemez. Bu nedenle de sinyal karıştırıcı sistem kullanılamaz."
CNNTURK
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 22:02:43
Güncelleme :28 Şubat 2007 Çarşamba 22:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?