30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Sitem sadece Türkiye'de yasaklı

Dünyaca ünlü İngiliz ateist yazar ve biyolog Richard Dawkins, “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabının geçen yıl yasaklanmaya çalışılmasının ve ardından geçen eylül ayında internet sitesine Türkiye’den erişimin engellenmesinin, “Türkiye’nin Avrupa’ya ait olmadığını düşünenlere koz verdiğini” söyledi.

Önce yazarın “Tanrı Yanılgısı” adlı kitabı, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle yargılandı; geçen aralık ayında görülen davada kitabın Türkiye’deki yayıncısı ve çevirmeni davada beraat etti. Ardından da Dawkins’in internet sitesine erişim, Adnan Oktar’ın başvurusuyla engellendi. Bu gelişmeleri Milliyet’e değerlendiren Dawkins, “Türkiye’den başka hiçbir ülkede sitesine erişimin engellenmediğini” söyledi.

Can sıkmaya değmez


Bu iki olayla ilgili haberleri okuduğunda ilk tepkisinin ”gülmek” olduğunu söyleyen Dawkins, “bu olayların failinin Adnan Oktar olduğunu öğrendiğinde daha da çok güldüğünü” kaydetti.
Daha önceden de tanıdığı Adnan Oktar’ın, “Yaratılış Atlası” isimli kitabında biyoloji konusunda sergilediği yanlışları internet sitesinde yayımladığı bir makalede ve Londra’da verdiği konferansta açıkça ortaya koyduğunu anlatan Dawkins, “İnternet siteme erişimin engellenmesi ve kitabımın yayınının yasaklanmaya çalışılması, Türkiye’nin Avrupa ailesine kabul edilebilecek özelliklere sahip olmadığını düşünenlerin eline koz verecek nitelikte bir olay” diye konuştu.

Atatürk’ün mirasına ihanet
Kitabıyla ve internet sitesiyle ilgili Türkiye’de yaşanan olayların, AKP’nin 2002 yılında işbaşına gelmesinden beri ülkede yaşandığı iddia edilen “İslamileşme” sürecinin bir sonucu olabileceğini ifade eden Dawkins, “Modern Türkiye’nin şerefli bir laik geçmişi olduğunu biliyorum ve bu nedenle de Kemal Atatürk’ün mirasına bu şekilde ihanet edilmiş olmasını trajik buluyorum” dedi.

Zihniniz açık olsun


İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak da görev yapan Dawkins, Türkiye’deki okurlarına da şu özel mesajı gönderdi:
“Bilimsel kanıtlara zihniniz açık olsun. Herhangi bir konuda otoritesine, geleneğe, inanca, vahye ya da kutsal bir kitaba başvurana karşı şüpheyle yaklaşın. Mantıklı bir inanç için tek kriter bilimsel kanıt olmalıdır. Oktar’ın kitaplarıyla kıyaslamak için, evrime dair kanıtları içeren herhangi ünlü bir biyoloji kitabını okuyun.
Bu adamın kitabındaki, parası olduğunu kanıtlamaktan başka bir işe yaramayan parlak resimlere bakıp kanmayın. Bu resimlere değil, bilimsel kanıtlara bakın.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 13:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?