19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Sivrisinek 18 ay uzayda yaşadı

Mars'a seyahat çalışmalarını sürdüren Rusya'nın uzaya yolladığı bir sivrisinek, uzay istasyonu yüzeyinde 18 ay hayatta kalmayı başardı..


Rusya'nın Mars yolculuğu için hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, çalışmalara geçen ayın ortalarında sona eren 18 aylık Mars yolculuğunda hayatta kalmayı başaran sivrisinek damgasını vurdu...

Gezegenler arası uzun süreli yolculuklar sırasında uzaydın bitkiler ve canlılar üzerinde oluşturabileceği etkileri inceleyen bilim adamları, bu araştırmaları sonucunda Afrika sivrisineğinin uzayda canlı kalabildiğini saptadı. Bir Afrika sivrisineği, uzay istasyonunun dış yüzeyinde tam bir buçuk yıl, beslenmeden ve eksi 150 derece ile artı 60 derece arasındaki yüksek sıcaklık değişimlerinden etkilenmeden canlı kalmayı başardı.

FONKSİYONLARI DONDURDU
Araştırma süresince uzayda "uyuyakalan" sivri sineğin dünyaya döndükten sonra canlanmasını izleyen bilim adamları, kısa ömürlü olan Afrika sivrisinek larvalarının, canlı kalmak için elverişsiz ortamlarda "kriptobiyoz" (bütün hayati fonksiyonlarını durdurma) durumuna geçerek, bütün fonksiyonlarını dondurduğunu gözlemledi. Sivrisinek larvalarının DNA'sını inceleyen bilim adamları, 30-40 dakikalık sürede bile hayat fonksiyonlarını sınırsız kez dondurup canlandırma yetisine sahip olduğunu saptadı. Rus uzmanlar dünyada canlanan sineğe gıda verilmediğini de belirtti.

Sabah
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 08:55:33
Güncelleme :1 Mart 2009 Pazar 08:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?