15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Susuz kalacak ülkelerden biri 'Türkiye'

Türkiye'nin bilindiği gibi su zengini olmadığını söyleyen uzmanlar, su kaynaklarının korunmaması halinde dünyada susuz kalacak ilk ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı. Su kullanımı konusunda herkesin bilinçlendirilmesini öneren uzmanlar, Türkiye'nin dünyada kişi başına su tüketiminin ortalamasının dahi altında kaldığını açıkladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nde Dünya Su Günü etkinlikleri yapıldı. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Diler'in organize ettiği konferansa konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Muhammetoğlu, Mastırını Londra'da 'Göl Yönetimleri' üzerine yaptığını belirtti. Göl yönetimi, su kaynaklarının korunması, kullanımı ve küresel ısınmanın dünya su rezervlerine ve su kaynaklarımıza yapacağı etkiler konusundaki konferansta konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhammetoğlu, Türkiye'nin sanıldığı kadar su zengini olmadığını hatta kişi başı su tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu bildirdi.

Su kaynaklarının korunması konusunda hassas olunmaması halinde dünyada susuz kalan ilk ülkelerden birinin Türkiye olacağından söz eden Prof. Muhammetoğlu, göllerin fiziki ve kimyasal yapısına da değindi. Muhammetoğlu, önemli olan konunun bu yapıyı korumak olduğunu ve bunun için 'Havza yönetimi ve korunması' sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti. Bunu gerçekleştirmek için sadece resmi kurumların değil vatandaşın da üzerine düşeni yapması gerektiği söyleyen Muhametoğlu, "Herkesin su kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Su kaynaklarının çevresindeki uygunsuz yapılaşmaların ve atıkların azaltılması lazım. Özellikle tarım ilaçlarının kullanımını kontrolü çok önemli. Tarımsal atıklar yüzünden şu an bir çok yerdeki kuyu suları içilemiyor." dedi.

zaman
Yayın Tarihi : 25 Mart 2007 Pazar 12:44:40
Güncelleme :25 Mart 2007 Pazar 12:46:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
latif IP: 85.105.133.xxx Tarih : 30.03.2007 09:27:57
efendim bunun için acil olarak kamu oyuna olsun değişik sesini duyrabilecek kuruluş veya yetkililerin bu duruma bir an önce halkımıza duyurmasınmı istiyorum