28
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Susuzluk göç getirebilir

Dünyanın sürekli olarak ısınmasının, yoksul ülkelerde milyonlarca kişinin susuz kalmasına ve kitlesel göçlere neden olabileceği bildirildi. 

İngiliz sivil toplum kuruluşu Tearfund'un yayımladığı ''Sıcağı hissetmek'' adlı raporda, şu an toprakların yüzde 2'sinde ''aşırı kuraklık'' olduğu, bu oranın 2050'den itibaren yüzde 10'a çıkabileceği kaydedildi. 

Raporda, bu durumun bugün 25 milyon iken, gelecekte yaklaşık 200 milyon kişinin göç etmesine neden olabileceği uyarısında bulunuldu.
Tearfund, iklim şartları nedeniyle, Brezilya'nın kuzeydoğusunda yaşayanların yüzde 20'sinin başka bölgelere göç ettiği, Gobi çölünün büyümesi nedeniyle Çin'de 3 bölgenin tehdit altında olduğu, Nijerya'da 2 bin kilometre kare toprağın, her yıl çölleştiği örneğini verdi. 

Zengin ülkelerin, yoksul ülkelere her yıl 452 milyon dolar yardım sözü verdiğini, ancak bu sözlerin tutulmadığını vurgulayan Tearfund, yüzyıl sonuna kadar daha fazla aç, susuz ve hasta insanların olmasını engellemek için ''acilen harekete'' geçilmesi gerektiğini bildirdi. 

Çok basit ve az masraflı önlemlerin son derece etkili olabileceğini belirten Tearfund, Nijer'de taştan yapılmış basit bentlerin su akışını önlemeyi sağladığı örneğini verdi.
aa
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 22:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?