16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Sütünde insan insülinli buzağı

Arjantinli bilim adamları, sütlerinde insan insülini bulunan klonlanmış ve genetik olarak değiştirilmiş buzağı yetiştirdiler.

Projenin sahibi olan biyoteknoloji şirketi, bilim adamlarının Patagonia 1,2,3 ve 4 adını verdikleri buzağıların yetişkin çağa geldiklerinde bu insan hormonunu üretmeye başlayacaklarını bildirdi. Şirket yetkilisi Marcelo Criscuolo, genetik olarak değiştirilmiş ineklerdeki insülinin en az yüzde 30 daha ucuza malolacağını, böyle düşük maliyetle çok miktarda insülin elde edilebileceğini söyledi.

Bilim adamları, ineğin sütünden insülin elde etmek için, ilgili insülin genini zerkettikleri yumurtadan elde edilen klonlanmış embriyonları, taşıyıcı ineğin rahmine yerleştirdiler ve buzağılar geçen ay dünyaya geldi.
Genetik olarak değiştirilmiş ineğin sütünden insülini çıkarmak için, sütün işlemden geçirilmesi gerektiği belirtildi.
İnsülin, 1. Tip ve 2. Tip şeker hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Dünyada 200 milyon kadar şeker hastasının bulunduğu tahmin ediliyor.

Arjantinli bilim adamları, sadece 25 insülin üreten ineğin, ülkedeki 1,5 milyon diyabetlinin insülin ihtiyacını karşılayacağını söylüyorlar. İnsülinin ilk kaynağı, inek, at ve domuzların pankreaslarında bulunmuştu. Günümüzde insülinin büyük bölümü genetik değişikliğe uğratılmış bakterilerden elde ediliyor.

aa
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 13:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?