22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Taşkuyu mağarasında inceleme

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Mağara Araştırma Grubu, Mersin'in Tarsus ilçesindeki Taşkuyu Mağarası'nda inceleme başlattı. 

Tarsus Belediyesi'nin davetlisi olarak Tarsus'a gelen MTA Genel Müdürlüğü Mağara Araştırma Grubu, Ehhab-ı Kehf yakınlarındaki Taşkuyu Mağarası'nda inceleme yaparak, mağaranın konumunu rapor haline getirecek. 

Mağaranın turizme kazandırılması gerektiğini belirten ekip yöneticisi Koray Törk, Taşkuyu Mağarası'nın her mağarada bulunmayan özelliklere sahip olduğunu, ender görülen heliktit (aykırı) oluşumlar bulunduğunu söyledi. Törk, "Mağaranın turizm değeri var. Kısa sürede turizme kazandırılmalıdır. Her mağarada bulunmayan özelliklere sahip bir yapısı var. Görsel olarak çok güzel. Yalnız yol çalışması sırasında mağaranın bazı bölümleri olumsuz etkilenmiştir. Yaptığımız incelemede dışarıdan yüzde 80 nem oranı ile 20 derece sıcaklık olduğu tespit edildi. Çalışmalarımızı rapor haline getireceğiz. Mağarada, diğer mağaralarda bulunmayan heliktit oluşum bulunmaktadır. Doğal bir oluşum olan bu mağarada hiçbir canlıya ve canlı kalıntısına rastlanmadı. Mağara, traverten birikimi açısından son derece zengindir. Galerileri oluşturan traverten sütunlar geniş yer tutmaktadır. Ayrıca yan duvarlar perde travertenlerle süslüdür. Mağarada yer yer sarkıtlarda su akıntısı ve yerde küçük tatlı su göletleri bulunmaktadır. Taşkuyu Mağarası mutlaka turizme kazandırılmalıdır" dedi. 

Mağaranın turizme kazandırılması için yerel yönetim olarak büyük destek verdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, belediye olarak tarihe ve kültürel değerlere her zaman sahip çıktıklarını söyledi. Kocamaz, "Belediye olarak mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlattık. Mağaranın giriş kapısını yaptık. MTA Genel Müdürlüğü Mağara Araştırma Grubu'nu kentimize davet ettik. Ekip mağarada çalışmalarına başladı. Yaptıkları incelemeleri rapor haline getirecekler. Biz de üzerimize düşen görevi yaparak her türlü desteği veriyoruz. Tarsus'un turizmden hak ettiği payı alması için mağarayı turizme kazandıracağız. Tarihe ve kültüre sahip çıkma çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 13:54:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?