15
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Tehlikeye karşı akıllı binalar

Dünyanın en büyük kentlerinden 15'i belediyelere ait binaların enerji tasarrufu imkanlarını güçlendirmek üzere milyarlarca dolarlık dev bir proje başlatıyor.

Londra planın başını çeken kentlerden..

Dünyanın en büyük kentlerinden 40'ının belediye başkanları ve bu kentlerde iş yapan büyük şirket temsilcileri, dört gündür New York'ta iklim değişimine karşı mücadele yöntemlerini tartılşıyordu.

Toplantıya ön ayak olan eski ABD Başkanı Bill Clinton dün akşam, bu kentlerden 15'inin kendilerini somut adımlar atmak üzere bağladığını ilan etti.

Plan uyarınca büyük bankalar, yerel yönetimlere, kamu binalarını enerjiyi daha tasarruflu kullanmak üzere bakımdan geçirmeleri için ugun koşullu kredi verecek.

Hedef binaların yüzde 50 daha az enerji kullanmasını sağlamak, dolayısıyla yol açtıkları karbon salımını azaltmak.

Enerji tasarrufu sayesinde elde kalacak para ise, kredilerin geri ödenmesinde kullanılacak.

Projeye katılacak kentler arasında Tokyo, Sao Paulo, Mexico City ve Johannesburg da var.

Planın mimarları arasındaki Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, girişimi yönetimler düzeyinde iklim değişimi ile mücadele amacıyla alınan en önemli karar olarak niteledi.

Milyonlarca kişiyi barındıran büyük şehirler, yüz ölçümü açısından yeryüzünün sadece yüzde birini kaplıyor olsa da küresel ısınmaya yol açan karbon ve diğer zehirli gazların yüzde 80'e yakın bir kısmı bu kentlerde üretiliyor.


PROJEYE KATILAN KENTLER 

Bangkok, Berlin, Chicago, Houston, Johannesburg, Karaçi, London, Melbourne, Mexico City, New York, Roma, Sao Paolo, Seul, Tokyo ve Toronto

Proje için küresel ölçekte faaliyet gösteren beş banka beş milyar dolar sağlayacak. Bunlar Citigroup, UBS, Deutsche Bank, ABN AMRO ve JPMorgan Chase.

Sağlanan kaynak Clinton İklim Girişimi'nin tasarruf fonunda toplanacak.

Enerji alanında faaliyet gösteren Honeywell, Johnson Controls, Siemens gibi şirketler de projeye destek verme taahüdünde bulundular.

Girişimde yer alan 15 kent ayrıca, kentlerinde konut sahiplerini de enerji tasarrufuna yönlendirmeye çalışacak.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişimi Kurulu, atmosfere karışan karbon dioksit miktarının 2050 yılına dek yüzde 50 ila 85 oranında azaltılması gerektiğini aksi halde, gezegendeki ısınmanın 2 dereceden de fazla olacağını belirtiyor.

C40 olarak anılan dünyanın en büyük 40 kentinin belediye başkanlarını bir araya getiren toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılıyordu.

Belediye başkanları, konferansta ağaçlandırmadan trafik kısıtlamalarına, birbirlerinin başvurduğu yöntemleri de gözlemleme imkanı buldu.

Büyükşehirler İklim Zirvesi ilk olarak 2005 yılında Londra'da düzenlenmiş, ancak bu toplantıda iş liderleri yer almamıştı.


Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2007 Pazar 18:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?