16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Teknolojik kumar bağımlılığı

Amerikalı birçok genç için internet üzerinden kumar oynamak popüler bir hobi haline geldi. Ama bir bağımlılığa dönüştüğü de giderek daha sık görülüyor.

Amerika'nın en seçkin üniversitelerinden biri olan University of Pennsylvania'dan daha yeni mezun olmuş olan 23 yaşındaki Ryan, okuldayken merak saldığı internetteki kumar siteleri nedeniyle 20 bin dolar borca battığını anlatıyor:

''Arkadaşlarla bazen evde buluşur, birlikte kağıt oynardık. Ailelerimiz buna ses çıkarmazdı. Nasıl olsa evin çatısı altındaydık. Sosyal bir faaliyet gibi algılanırdı.''

Birçok genç Amerikalı için kağıt oyunlarının bir uzantısı olan kumar sosyal hayatın olağan bir parçası kabul ediliyor.

Fakat internette mantar gibi biten poker siteleri, giderek daha çok sayıda genci ciddi parasal sorunlarla karşı karşıya bırakmaya başladı.

Alkol ya da uyuşturucunun aksine, internet sitelerinde kumarın da bağımlılık yaratabileceği konusunda genelde hiçbir uyarıyla karşılaşılmıyor.

Uzmanlar, çok sayıda ailenin çocukları uyuşturucu ya da alkol yerine bilgisayar önünde durduğu için kumar sitelerini tamamen görmezden geldiğini söylüyor.

Ryan'ın anne-babası, çocuklarının okul arkadaşlarıyla birlikte evde poker geceleri düzenlemesine hiç ses çıkarmadıklarını itiraf ediyor:

''Bizi rahat hissettiren bir yanı vardı. Hemen yanıbaşımızdaydılar. Ne yaptıklarını görebiliyorduk. Tehlikesizce eğlendiklerini düşünüyorduk.''

Ryan'ın babası her cuma ya da cumartesi gecesi yaklaşık 8-10 gencin poker oynamak için evlerinde toplandığını anlatıyor:

''Esrar içmiyor, sarhoş olup araba kullanmıyorlardı. İçim rahattı.''

Fakat Ryan'ın anne-babası kısa süre içinde bu poker gecelerinin sandıkları kadar zararsız olmadığının farkına varıyor.

Ryan'ın babası için oğullarının bir gece kendilerini ağlayarak telefondan arayışı işin ciddiyetini kavramasına yardımcı olmuş.

Babasından yardım isteyen Ryan, girdiği borçları ödeyemez duruma düştüğünü anlatıyor. Babasının aklından olsa olsa 1800 dolar diye geçerken, gerçek borcun 18 bin dolar olduğu ortaya çıkıyor.

Psikologlar, gizli bir bağımlılık olan kumarın alkol ya da uyuşturucu gibi kolay kolay farkına varılmadığına dikkat çekiyor.

Ryan'ın anne-babası, diğer bağımlılıklara karşı bilinç yükseltme programları okullarda yaygın halde olmasına karşın, kumar alışkanlığının tehlikesinden hemen hemen hiç bahsedilmediğinden şikayetçiler.

Fakat yakın zaman içinde bilhassa eğitim kurumlarında yetkililerin bu konuya da el atması gerekecek gibi görünüyor.

Toplumsal araştırmalara göre Amerika'da kumar bağımlılığının en hızlı arttığı yaş grubu 18 ila 24 yaş arası.

Mark Alden/bbc
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 12:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?