20
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Televizyonda yeni dönem

Son birkaç yılda evlerimizdeki tüplü televizyonlar artık yerini LCD ve plazma televizyonlara bıraktı. Bu televizyonlar ince olma özellikleri sayesinde şık gözüküyor. Evde, duvara asıldığında az yer kaplıyor. HD özellikleri sayesinde görüntü ve ses kalitesini ikiye katlıyor. Film izleme ve oyun oynama zevkini artırıyor. Bu teknolojiler tabii beraberinde pek çok yeni terimi de hayatımıza dahil ediyor. Bu hafta sizin için LCD ve plazma televizyonları inceledik.

Düz ekran teknolojisi LCD ekranların, ana maddesi sıvı kristalleri. LCD’ler likit kristal ekran özelliğiyle elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen filtreyle gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisi sunuyor. Plazmalar da çoğunlukla CRT (tüplü televizyon) ekranları gibi çalışıyor fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine, yassı hafif bir yüzeyin üstü milyonlarca cam kabarcıkları ve her biri ayrıca fosforla kaplanıyor. Sonuçta bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek görüntü yaratılıyor. Kısaca plazma teknolojisi maddenin üç halinden farklı olarak elektriksel anlamda nötr haldeki yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının elektrik enerjisiyle farklı bir hale dönüştüğünde aldığı isim.

LCD VE PLAZMA’NIN FARKLARI

LCD, Avrupa’da ve Türkiye’de plazmaya göre daha çok tercih edilen bir teknoloji. Öyleki 2007 araştırmalarına göre Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 80’den fazlası LCD almış. LCD televizyonların en önemli artısı yüksek çözürlükte net ve parlak görüntü sağlaması. Az elektrik harcarlar ve plazmalara göre daha uzun ömürlüler.

Genelde LCD ekranların kontrast değerleri plazma ekranlara göre daha düşük. Hareketli görüntülerde bir miktar bulanıklık olabilir. Likit kristal ekranlı televizyonlarda ekranın nokta aralıkları gözükmez. Bu ekranlar göz yormuyor, parlak ve yüksek çözünürlükte görüntü sunuyor.

Son teknoloji televizyonların izlenme açıları yükseltilmiş olsa da en iyi görüntü için ekran karşısında oturmak gerekiyor.

Plazma televizyonların en büyük artılarından biri her açıdan aynı kalitede izlenmesi.

Oturma konumunuz ne olursa olsun kayıpsız görüntü sunuyorlar. LCD’den daha fazla enerji harcıyorlar ve ömürleri daha kısa. Yüksek kontrast özellikleri var, renkleri gerçekçi. Manyetik alanlardan etkilenmiyorlar.

Yüksek çözünürlüklere LCD kadar uygun olmadıkları için HD Full etiketli ürünlere daha az rastlanıyor. HD özelliği olanların fiyatları da genelde LCD ekranlara göre yüksek. Plazmalar herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebiliyor.

AZ YER KAPLIYORLAR

Ekran boyutları her geçen yıl büyüme eğilimi içinde. Bunun sebeplerinden biri de yeni nesil televizyonların derinlik boyutlarının küçülmesiyle az yer kaplamaları ve estetik açıdan gelişmeleri. Ayrıca, oyun veya DVD film gibi diğer ev eğlencesi araçlarına eşlik ediyorlar.

Örneğin; 82 ekran (32 inç) tüplü televizyonlara göre yeni nesil LCD TV’ler evinizde, salonunuzda eskisinden çok daha az yer kaplayarak büyük ekranda size çok daha iyi bir izleme keyfi sunar. Örneğin 117 ekran (46 inç) bazı LCD TV’ler 68 ekran (29 inç) tüplü televizyonlardan bile daha az yer kaplıyor.

HD televizyonların artıları

High Definition (HD) günümüzün yayın standardı olan SDTV (Standard Definition TV) yayınlara göre dört kat daha fazla netlik ve berraklık sunuyor. Televizyonların üzerinde HD TV işareti görürseniz bu o televizyonun yüksek çözünürlük teknolojisini desteklediğini gösterir. Bu tip yayınlar günümüzde yalnızca dış kaynaklar sayesinde alınabildiği için TV alıcısında HD tuner bulunması iyi olur. Dahili HD TV tuneri bulunmayan ürünlerdeyse bu yolla yapılan yayınlar için uydu alıcısına benzer ek ürünler gerekiyor. Ayrıca bu formatı destekleyen televizyonlarla, HD formatında yayın yapan kanalları, HD özelliği bulunan kamera görüntülerinizi ve Blue-ray filmlerinizi yüksek görüntü kalitesiyle izleyebilirsiniz.

FULL HD VE HD READY

HD-ready birçok televizyonun üzerinde gördüğümüz bir simge. Tüm HD ürün gamına ait bir standart olmakla birlikte aynı zamanda standart definition ile high definition arasında bir nevi geçiş formatı. Yani bu özelliğe sahip televizyonlarda HD yayın izlemek için bir aracıya ihtiyacınız var; Digitürk Plus veya Blue-ray disk gibi. Bir cihazın HD-ready olması için 1280 x 720 piksellik çözünürlüğü desteklemesi yeterli. TV’lerde ayrıca HDMI girişi bulunması ve 16:9 geniş ekran formatına sahip olması şart. Full HD ise 1920x1080 çözünürlükle high definition standardını temsil ediyor. Son derece yüksek görüntü kalitesi sunuyor.

Yeni TV alırken bunlara dikkat

Televizyonu uzun süre kullanım için aldığınızı düşünürseniz televizyonunuzun ileride başlayacak olan dijital karasal yayınlara hazır olmasına da dikkat edilmeli. Bu yüzden LCD TV seçiminde ürünün HD yayınlara uygunluğuna bakılmalı. Televizyonun HDMI girişi olmalı ve HD Ready özelliği bulunmalı. LCD’lerde yüksek kontrast ve parlaklık oranı detayların daha net görünmesini sağlar. Ayrıca dijital karasal tunerleri (DVB-T) şifresiz dijital kablo yayınlarına hazır olmaları da önemli. Ayrıca gerçek HD keyfini çıkarabilmek için televizyonunuzun Full HD (1920x1080 çözünürlüklü) olmasına da dikkat etmelisiniz. Gelen analog ve dijital sinyalleri iyileştirme özelliği olan televizyonları tercih etmekte de fayda var. Plazma televizyonlarda ayrıca renk, görüntü kalitesi, parlaklık, çözünürlük gibi özelliklere dikkat edilmeli.

Merak ettiğimiz terimler

Deep Color: Geniş renk gamı kullanımı sonucunda oluşan gri ton azalmasını yok etmek amacıyla ekranda 30-bit, 36-bit ve 48-bit renk kullanımıdır.

Dolby Digital: Dolby Laboratories tarafından geliştirilen sayısal ses sıkıştırma sistemi. DVD ve bazı TV yayınları gibi Dolby Digital şifrelemeli kaynaklardan 5.1 bağımsız kanal ses elde edilebilir. Dolby Digital Plus 7.1 kanal High Definition ses aktarımı sağlayan yöntem ve stüdyo kayıtlarının "kayıpsız" olarak evinize ulaşmasını sağlar.

DTS: Digital Theatre Systems tarafından geliştirilen surround ses formatı, DVD ve benzer içerikli kaynaklardan yüksek kalitede 5.1 çoklu kanal ses yaratımı sağlar. DTS Neo:6, stereo kaynaklardan 6 kanal surround efekti elde eder. Bu yeni teknolojiyle Blu-ray filmlerden yüksek kalitede 7.1 kanal ses aktarılabilir.

720p ve 1080i: Rakam, yayındaki çözünürlüğün satır sayısını, sondaki harf ise video formatını simgeliyor. Satır sayıları 480, 576, 720 ve 1080 olarak sıralanıyor. Mevcut standart yayıncılıkta 480i kullanılırken, gelişmiş DVD oynatıcılardan 720p, en üst düzey kaynak olan HD içerikli Blu-ray Disc’lerdense 1080p’ye kadar görüntü alınabilir. HD TV yayıncılığında alan kısıtlamasından dolayı en çok 1080i’ye çıkılıyor.

1080p HD (High Definition): Neredeyse canlı gibi gözüken, daha yumuşak bir yüksek çözünürlüklü resim için 2 milyon pikselin üzerinde bir görüntü yaratan 1080p, yeni bir HD ekran formatı. 1080p’deki "p" ekran çerçevesinin her tazelenişinde çerçevenin tüm satırlarını görüntüleyen resim tarama işleminin kısaltması. Alternatif yöntem (1080i) ile her tazelemede çerçevedeki satırların yarısı görüntülenir. 1080p evde elde edilebilecek en iyi HD standardıdır ve yeni nesil Blu-ray Disc ve Sony PlayStation 3’te kullanılır.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2008 Pazartesi 13:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?