19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Telsiz cep telefonlarına yenik düştü

'Break, break' ikazlarıyla 1980'li yıllarda hayatımıza giren telsizler, önce chat, ICQ, MSN gibi sohbet programlarına, ardından cep telefonuna yenik düştü.

Bir dönem yeni dostluklar kurmak için kullanılan telsizlerde, aile sohbetlerinin yanı sıra saatlerce süren bilgi yarışmalarına da tanıklık ediliyordu. Ancak, 1990'lı yıllarda internetin yavaş yavaş günlük hayata girmesiyle telsiz tutkusu da kaybolmaya başladı. Telsizin sağladığı görüşme şartlarını yetersiz bulanların, dünyanın dört bir tarafına ulaşma imkânı sağlayan 'chat', ICQ ve MSN programlarını kullanmaya başlamasıyla Türkiye'de telsiz kullanıcısı sayısı hızla azaldı. Cep telefonları da telsiz kullanımını asgari düzeye indirdi.

Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Adana Şubesi Genel Sekreteri Korhan Büken, halen telsiz kullanan 3 bine yakın kişi bulunduğunu, bu kişilerin hem nostalji hem de sınırsız konuşma keyfi yaşadıklarını söyledi. Amatör telsizcilerin Telekomünikasyon Kurumu'ndan lisans alarak, FM bandından konuşma yaptıklarını belirten Büken, deprem, sel gibi afetlerde telsiz istasyonu kurarak, sivil savunma ekiplerine iletişim desteği sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?