19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

TT'den köylere hızlı internet

TTürk Telekom (TT), Türkiye genelinde şebeke dönüşümünü tamamladığında en ücra köşeye kadar katma değerli hizmetler ulaştırılabilecek. Bunlardan biri de köylere kadar ADSL yani hızlı internetin ulaşması olacak. TT'nin kırsal şebekeden sayısal şebekeye dönüşüm projesinin yakın zamanda bitecek ve böylece görüntülü konuşma ve çeşitli konuşma tarifelerinden faydalanma imkânına daha çok abone ulaşacak.
TT'nin Kırsal Dönüşüm Projesi çerçevesinde santralleri sayısal olacak ve böylece yeni nesil altyapı tamamlanmış olacak. Bu sayede Türkiye'nin her yerinden herkes aynı hizmetlere ulaşma imkânına sahip olacak. TT'nin yazlık hat ve hesaplı hat tarifeleri, sayısal santrallerin bulunmadığı yerlerde şu anda kullanılamıyor. Ancak şebeke dönüşümü tamamlandığında bu tarifeleri diğer aboneler de kullanabilecek. ADSL hizmeti de şu anda Türkiye'nin her yerinde verilemiyor. Ancak sayısal santraller ile kırsal alanlarda da hızlı internet kullanılabilecek. Böylece TT'nin hizmetlerin yaygınlaşmasıyla gelirlerinin de artması bekleniyor. Şu anda 17.63 milyon sabit abone bulunurken, penetrasyon yani yaygınlık oranı ise yüzde 25.3 oranında bulunuyor. Şehirlerarası çağrı başlatmada TT'nin payı yüzde 88 düzeyinde bulunurken, uzak mesafe telefon işletmecilerinin ise yüzde 12 oranında payı bulunuyor. Yurtdışı çağrı başlatmada ise yüzde 87 oranında payı bulunurken, uzak mesafe telefon işletmecilerinin payı ise yüzde 16.

YAPA için de avantaj
ADSL'de ise 5.6 milyon abone bulunuyor. Abone sayısına göre yüzde 8 olan penetrasyon oranı, hanehalkına göre ise yüzde 35 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 45 düzeyinde bulunuyor. Yani Türkiye'de ADSL'in hanehalkına göre penetrasyon oranı, sayısal şebeke dönüşümü ile birlikte AB ülkelerine daha yakın hale gelecek. TT'nin şebeke değişimi ile birlikte henüz hizmete açılmayan internet protokolü üzerinden TV yayını yani IPTV de Türkiye genelinde verilebilecek. Bunun yanı sıra yerel ağın paylaşıma açılması (YAPA) yani TT altyapısını kullanarak özel sektörün de aynı hizmetleri verebilmesi sağlyanacak. Böylece özel sektör telekomünikasyon işletmecileri de daha fazla aboneye ulaşabilecek. Bunun için TT'nin altyapısını kiralayarak, şebeke üzerinden hizmet verecekler ve piyasada rekabet sağlanmış olacak.

Türk Telekom (TT), Türkiye genelinde şebeke dönüşümünü tamamladığında en ücra köşeye kadar katma değerli hizmetler ulaştırılabilecek. Bunlardan biri d...
( KB)

Referans
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 03:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?