29
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Tübitak'tan müthiş zırh

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 15 yıllık çalışmanın sonunda, roket saldırısında bile delinmeyen 'kompozit zırh' üretmeyi başardı. Buluşun test, modelleme, simülasyon gibi aşamaları tamamlandı.

Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bu teknolojiyle kaplanan platformlar, roketlerin tahribatından etkilenmiyor. Kara, hava ve deniz savaş araçlarında da kullanılabiliyor. Sistemin suikast silahlarına karşı geliştirilmiş modeli, Çankaya Köşkü kabul ve tören salonunun pencereleri ile duvarlarında uygulandı. Çalışmaları yürüten Marmara Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tarık Baykara, kurumun 35 kişilik ekiple bunu başardığını söyledi. Zırh teknolojisinin milli olması gerektiğini dile getiren Baykara, "Bu zırhlar, silahların etkisini neredeyse sıfırlıyor." dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) müdürlerinden Doç. Dr. Tarık Baykara, tamamen yerli mühendis ve malzemelerle geliştirilen 'kompozit zırh' için Malzeme Enstitüsü'nün 15 yıldır çalıştığını anlattı. 35 kişilik ekibin projenin hammaddelerin geliştirilmesi ve zırh haline getirilmesi ile tasarım, test, geliştirme, modelleme ve simülasyon çalışmaları yaptığını belirtti. Enstitüde geliştirilen kompozit zırhların, insan hayatını, ağır muharebe tanklarının da aralarında bulunduğu zırhlı araçlar, hava ve deniz savaş platformlarını korumak üzere özel tasarlandığını aktaran Baykara, "Bu zırhlar, silahların etkisini neredeyse sıfırlıyor." diye konuştu. Baykara, dünyada çok az ülkenin bu teknolojiye sahip olduğunu ifade ederek, zırh teknolojisinin 'milli olması' gerektiğini vurguladı. Baykara, bu uygulamanın özellikle güvenlik güçlerinin şehir içinde yaşanacak muhtemel bir çatışmada korunması amacıyla geliştirildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Baykara, TNT ve eşdeğer infilak etkisine sahip mayınlara karşı da koruyucu tasarımları bir süre önce geliştirdiklerini belirterek, bunları gerçek silahlarla test ettiklerini ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını bildirdi. Enstitüde kompozit zırh teknolojisi alanında geliştirdikleri son ürünün ölümcül bir silah olan M72 ve benzeri roketlere karşı üstün koruma sağladığını bildiren Doç. Dr. Tarık Baykara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu silahın içindeki bakır hüzme, büyük bir basınçta gördüğü her katı cismi sıvı gibi algılıyor. Onların içinden, sanki sıvının içinden geçer gibi geçiyor. Yani maddenin artık dördüncü haline geliyor."

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 17:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?