19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Türk uydusu 2007'de uzayda

Türkiye, 2007 yılında ilk yer gözlem uydusu ’Rasat’ı uzaya göndermeyi planlıyor. TÜBİTAK’ın ODTÜ’deki tesislerinde 40 kişinin geceli gündüzlü çalışmalarıyla üretilen yaklaşık 8 milyon dolarlık Rasat’ın başarıyla tamamlanması halinde, Türkiye uzayda söz sahibi ülkeler arasına girebilecek.

TÜBİTAK-BİLTEN Müdür Vekili Dr. Uğur Leloğlu, Rasat’ın Türkiye’de üretilmiş ilk uydu olacağına dikkat çekerek, "Bugün bu teknolojiye sahip 20-30 ülke var. Türkiye, bunlardan biri olacak" diyor.

Önemli olan ilk adım

Türkiye, projeyi başarıyla tamamlasa Rasat’tan ormancılık, tarım, çevre, afet yönetimi gibi alanlarda bilgi ve görüntü toplayacak.

Ancak projeyi yürüten TÜBİTAK’a göre asıl önemli olan uzay çalışmaları konusunda teknoloji kazanmak, yani ilk adımı atabilmek.

Eleştiriler de var

Yüzde 80’i Türkiye tarafından yapılan Rasat ile ilgili eleştiriler de yok değil. Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Can Ayday, "TÜBİTAK bunu yapıyor, ama gelecek görüntüleri kim değerlendirecek? Türkiye’de böyle bilim adamları yok" diyor.

Buna karşılık TÜBİTAK, Türkiye’de Rasat’ın görüntülerini değerlendirecek bilim adamları olduğunu, bu sayının 2007 sonuna kadar artacağını belirterek, "Rasat yapılmazsa ilerde çok pişman oluruz" diyor.

Türkiye’nin uzayla ilgili ihtiyaçlarının çok yoğun olduğunu kaydeden Dr. Leloğlu, "Biz bu işi yapmazsak, ileride yüz milyonlarca dolar kaybedeceğiz" diyor.

cnntürk
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 09:58:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?