16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Türk yılanının adı Amanos oldu

Adnan Menderes Üniversitesinden (ADÜ) bir ekip tarafından, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında bulunan ve Latince 'Rhynchocalamus Barani' ismi verilen yılan türüne halkın anlayabilmesi için 'Amanos' ismi de konuldu.

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, bulunan yeni tür yılanla ilgili haberlerin yayınlanmasının ardından, vatandaşların yılanın bilimsel ismi olan 'Rhynchocalamus Barani' ile ilgili olarak, bilgileri olmadığı için değişik yorumlar yaptıklarını söyledi.

Hayvanlara tür ismi verilmesinde tamamen Latince'den yararlanıldığını belirten Olgun, şöyle konuştu:

''Eğer bizim verdiğimiz isim Latince değilse, o ismin Latince'ye çevrilmesi gerekiyor. Bu şahıs ismi ise sonuna mutlaka 'i' eki getirilmesi gerekiyor. Burada hocamız Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adını yaşatmak için yılana 'Rhynchocalamus Barani' ismi verilmiştir. Hayvanlara verilen bilimsel isimler sadece araştırıcıların kendi aralarındaki haberleşmelerinde kullanılıyor. Bu yüzden yılana, halkın daha kolay anlayabilmesi için 'Amanos' adını da koyduk. 'Amanos' isminin tercih edilmesinin nedeni de hayvanın bulunduğu yeri çağrıştırmasıdır. Hayvana yöresel isim verilmesi de önemli. Çünkü, Türkiye'de de yöresel isimler, hayvanların tanınmasında biraz daha ön plana çıkıyor.''

-ARAZİ ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLAYACAK-

TÜBİTAK tarafından desteklenen, ''Eirenis'' cinsi yılanların Türkiye'deki dağılımının araştırıldığı arazi çalışmalarının Nisan ayından itibaren yeniden başlayacağını ifade eden Olgun, şunları söyledi:

''Bu hayvanların faaliyette oldukları dönem genelde Nisan ayı sonrasında başlıyor. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yörede yine bir arazi çalışması yapacağız. Orada yapacağımız çalışmalarda hayvanın popülasyon durumu ile ilgili verileri elde edeceğiz. Bölge, hayvanların yeni bir türleşmeye doğru gidebilecekleri önemli bir bölge. İzole olmuş bir bölge. Orada yeni türlerin ortaya çıkması ihtimali her zaman var.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun ve ekibi tarafından, TÜBİTAK tarafından desteklenen, ''Eirenis'' cinsi yılanların Türkiye'deki dağılımının araştırıldığı 2006 yılındaki arazi çalışmaları sırasında, Hatay'ın Dörtyol ilçesi yakınlarında yeni bir yılan türü bulunmuş ve bu türe Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümünden emekli olan Prof. Dr. İbrahim Baran'ın adı verilmişti.

Yeni bir yılan türü olarak kabul edilen 'Rhynchocalamus Barani'ye ait bilgileri içeren makalenin, 29 Ocak 2007 tarihinde uluslararası bilimsel çalışmaların yer aldığı ''Zootaxa'' dergisinde yayımlanmasıyla Türk ekibin başarısı dünyaya duyurulmuştu.

aa
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 18:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?