25
Nisan
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Türkçe e-kitaplar avucumuzda

Batı ülkeleri 'elektronik kitap devrimiyle' sarsılırken, Türkiye uzun süre yaşananlara ancak uzaktan bakabildi. Zira Türkiye'de elektronik kitap cihazları satılsa da, cihazlara yüklemek için Türkçe kitap bulmak neredeyse imkânsız. İnternet kitapçısı İdefix bunu değiştirmeye aday: 6 bin kitap Türkçeye çevrildi. Sabah gazetesine konuşan İdefix yöneticisi Bora Ekmekçi, martta başlayacak 'elektronik kitap devrimi'ni anlattı.

KORSANA GEÇİT YOK

"İki büyük yayınevi dışında, bütün yayınevleriyle anlaşmalar yaptık. Önemli yayınevlerinin klasik çevirilerini korsan yöntemlerle çalan ve çok ucuza satan yayıncılarla çalışmayacağız. Mart ayında 6 bin kitap, elektronik formatta okunmaya hazır olacak."

TASARIM AYNI KALACAK

"Her kitabın kapağını yüksek çözünürlüklü olarak sunacağız, yayınevlerinin sayfa düzenlerini koruyacağız. Yayınevlerinde eğitimler düzenliyoruz, dizgiyi yapan tasarımcılara işin sırrını öğretiyoruz. Tek tuşla, basıma hazır kitabın elektronik kitap versiyonu hazırlanabiliyor."

FİYAT YÜZDE 60 DÜŞECEK:
"Yayınevi, yazar, çevirmen gibi telif hakları düşüldükten sonra kitabın dağıtım, basım gibi kalemlerini ve fiyat etiketinin yüzde 60'ını oluşturan masraflar elektronik kitapta söz konusu olmayacak. Bu da, sözgelimi 20 TL'lik bir kitabın, elektronik kitap olarak 9 TL'ye satılacağı anlamına geliyor."

ÖDEME AY SONUNDA

"Halen bir cep telefonu operatörüyle görüşmeler sürüyor: Buna göre, elektronik kitap okuyucusu 3G destekli olarak operatör tarafından satılacak, cihazla alınan kitapların ücreti ise ay sonunda cep telefonu faturasına yansıyacak. Kredi kartı yerine böyle bir teknik kullanılarak Türkiye'nin en ücra köşesine kadar cep telefonu kapsama alanındaki herkes elektronik kitap okuyabilecek."

ARTIK BASILMAYAN KİTAPLARA YARAYACAK

"İdefix'ten yapılan satışların ancak yüzde 1'lik bir bölümü, çoksatan kitaplardan geliyor. Satılan kitapların yüzde 50'si, satış adedi bir ila beş arasında olan, bir başka deyişle, ancak meraklısının okuduğu eserler. Yayıncılar yıllar önce basıp zar zor sattıkları eserleri tekrar basmak istemiyor. Ama bu kitaplara çok yoğun ilgi var, satışlarımızın yarısı bu kitaplardan. Elektronik kitap formatı sayesinde, yayınevleri yarım saatlik bir işlemle, ekonomik ömrünü tamamlamış bu kitapları tekrar ticari faaliyetlerine dahil edebilecek."

Sabah
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2010 Cumartesi 19:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?