19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Turkcell'e şok ceza!

Türk Telekom, imzalanan şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmesine aykırı davrandığı gerekçesiyle Turkcell’e açtığı dava sonucunda Turkcell’in toplam 279 milyon 227 bin 318 lira ödemesine karar verildiğini bildirdi.

Türk Telekom’dan yapılan yazılı açıklamada, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin, şirket ile imzaladığı şebekelerarası irtibat ve işbirliği sözleşmesine aykırı olarak, uluslararası ses trafiğini Almanya’da yerleşik Milleni.com GmbH firması üzerinden taşıyarak Türk Telekom’un toplam 450 milyon 931 bin 212,80 lira zarara uğratılması nedeniyle Turkcell’e karşı açılan davanın, bugün yapılan duruşmasında Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesi tarafından Türk Telekom lehine oy birliği ile karara bağlandığı bildirildi.

Açıklamada, Türk Telekom’un, davadaki taleplerinin kısmen kabulüne karar verildiği, bu çerçevede Turkcell tarafından 137 milyon 733 bin 276 lira ana para, 141 milyon 494 bin 42 lira gecikme bedeli olmak üzere toplam 279 milyon 227 bin 318 liranın Türk Telekom’a ödenmesinin karara bağlandığı, ayrıca belirtilen ana paraya dava tarihi olan 5 Ağustos 2005 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ve gecikme cezasının ekleneceği kaydedildi.

TURKCELL: MAHKEME KARARI HAKSIZ

Turkcell, Türk Telekom’un açtığı davada alınan mahkeme kararının haksız, hukuka ve usule aykırı olduğunu savundu.

Turkcell’den yapılan yazılı açıklamada, şirket ile Milleni.com GMbH firması arasında uluslararası ses trafiği taşıması ile ilgili olarak imzalanan uluslararası ara bağlantı sözleşmesinin, Ulaştırma Bakanlığı ve o tarihteki unvanıyla Telekomünikasyon Kurumu’nun izin ve onayı alınarak imzalandığı kaydedildi.
Açıklamada, “Bu nedenle anılan sözleşme ve bu kapsamda yürütülmüş olan ticari faaliyetler hukuka uygun olup, aynı nedenle mahkeme kararı haksız, hukuka ve usule aykırıdır. Konu ile ilgili haklılığımıza olan inancımız ve kararın hukuka aykırı olduğu görüşünden yola çıkarak, gerekçeli mahkeme kararının tebliği akabinde temyiz yoluna müracaat edeceğimizi kamuoyunun dikkatine sunarız” denildi.

“ŞİRKET YÖNETİMİ, 122,3 MİLYON LİRA TUTARINDA KARŞILIK AYIRMIŞTIR”

Turkcell, Türk Telekom’un açtığı ve bugün karara bağlanan davayla ilgili, şirket yönetiminin davada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak 30 Haziran 2009 tarihli finansal tablolarında 122,3 milyon lira tutarında karşılık ayırdığını bildirdi.
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP), şirket ile Milleni.com GMbH firması arasında uluslararası ses trafiği taşıması ile ilgili olarak imzalanan uluslararası ara bağlantı sözleşmesi nedeniyle Türk Telekom’un açtığı davaya ilişkin yayımlanan açıklamasında, sözleşme ve bu kapsamda yürütülen ticari faaliyetlerin hukuka uygun olduğu, aynı nedenle mahkeme kararının haksız, hukuka ve usule aykırı olduğu savunuldu.
Kararın hukuka aykırı olduğu görüşünden yola çıkarak gerekçeli mahkeme kararının tebliğinin ardından temyiz yoluna müracaat edileceği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Daha önceki mali tablolarımızın dipnotunda belirttiğimiz üzere, iki kez alınan bilirkişi görüşü ardından, şirket yönetimi, davanın herhangi bir hukuki bazı olmadığını düşünmekle birlikte, davada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak, 30 Haziran 2009 tarihli finansal tablolarında, 44,9 milyon lira ana para ve 77,4 milyon lira tahakkuk eden faiz olmak üzere toplam 122,3 milyon lira tutarında karşılık ayırmıştır. Daha önce finansal tablolarımızda ayrılan karşılıklara ek olarak bir provizyon ayrılması planlanmamaktadır.”

TÜRK TELEKOM’UN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI
Türk Telekom, zarara uğrattığı gerekçesiyle Turkcell’e karşı Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesi’nde açtığı davanın karara bağlandığını, davadaki taleplerin kısmen kabul edildiğini bildirerek, bu çerçevede Turkcell’in gecikme bedeliyle birlikte toplam 279 milyon 227 bin TL ödeyeceğini açıkladı.

Türk Telekom A.Ş, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği açıklamada, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin Türk Telekom ile imzaladığı Şebekelerarası İrtibat ve İşbirliği Sözleşmesine aykırı olarak, uluslararası ses trafiğini Almanya’da yerleşik Milleni.com GmbH Firması üzerinden taşıyarak Türk Telekom’u toplam 450 milyon 931 bin 212 TL zarara uğrattığı anımsatılarak, Türk Telekom’un zarara uğratılması nedeniyle Turkcell’e karşı açılan davanın 5 Kasım tarihinde yapılan duruşmada Ankara Asliye 7. Ticaret Mahkemesi tarafından Türk Telekom lehine oybirliği ile karara bağlandığı ve davadaki taleplerin kısmen kabulüne karar verildiği kaydedildi. Açıklamada, “Bu çerçevede, Turkcell tarafından 137 milyon 733 bin 276 TL anapara, 141 milyon 494 bin 42 TL gecikme bedeli olmak üzere toplam 279 milyon 227 bin 318 TL’nin Türk Telekom’a ödenmesi karara bağlanmıştır. Ayrıca, belirtilen anaparaya dava tarihi olan 5 Ağustos 2005 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ve gecikme cezası eklenecektir” denildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 20:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?