22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Türkiye Avrupa'nın çok gerisinde

Dijital TV yayıncılığında yaşanan global teknolojik gelişmeler ve Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda geldiği nokta, Vestel'in düzenlediği Uluslararası Dijital Yayıncılık Zirvesi'nde ele alındı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen "Uluslararası Dijital Yayıncılık Zirvesi'nde TRT, RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu ve Televizyon Yayıncıları Derneği'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinin yayıncılık sektörlerinin nabzını tutan temsilciler, Türkiye'de dijital yayıncılık konusunda söz sahibi isimler ve konuyla ilgili taraflar görüş alış verişinde bulundu.
İstanbul Swissotel'de gerçekleşen zirvenin açılışında konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Vestel'in dijital TV yayıncılığında Türkiye'nin vardığı noktayı masaya yatırmak ve bu alanda izlenen politikaları değerlendirmek için tüm tarafları bir araya getirdiğini söyledi.
Türkiye'nin dijital dönüşümde Avrupa'yı geriden izlediğini anlatan Zorlu, "Ancak her ülke yenilikleri takip etmek, kendi teknolojisini üretmek zorundadır. Teknolojiyi takip etmeyen ülkeler geri kalmaya mahkumdur. Dileriz hızlı politik kararlarla bu açığı kapatmada başarılı oluruz. Biz, Türkiye'den dünyaya teknoloji ihraç eden bir şirket olarak tüm dünyanın yayıncılık sektörlerinin gündeminde olan dijital dönüşüm konusunda Türkiye'de sağlıklı bir yayıncılık sistemi oluşması için öncü rol üstlenmeye odaklandık."
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de karasal sayısal yayına geçiş süreci başladığını belirterek "Bugün karasal sayısal yayına geçişte bir dönüm noktasında bulunuyoruz" dedi.
Karasal sayısal yayına geçiş konusunda titizlikle çalışarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Burada üreticiye düşen görevleri konunun lideri Vestel'le yaptığımız görüşmelerde belirleyerek çalışmalara yön veriyoruz. Çünkü Vestel, bugün karasal sayısal yayıncılık alanında Avrupa'ya hizmet vermektedir. Avrupa'daki tecrübelerini Türkiye'ye taşıyarak karasal sayısal yayıncılık alanında gelişmenin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Herkesin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini tartıştığı bir ortamda Vestel, Türkiye'den daha önce Avrupa Birliği'ne girmiş bir şirkettir. Bugüne kadar karasal sayısal yayıncılık alanında TRT'nin verdiği hizmeti bugün itibarı ile çok güzel bir kamu-özel sektör işbirliği örneği veren TRT, RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu ve yayıncılardan oluşan Anten A.Ş. vermeye başlayacak."
Anten A.Ş.'nin 13 ile paralel deneme yayınlarıyla başlattığı çalışmalarını önümüzdeki yıllarda tüm yurt sathına yayacağını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "Türkiye'nin her ilinde sayısal yayına geçilecek. İstanbullulara bir müjde vermek istiyorum. Bugün itibarı ile anten kirliliğini sona erdirmek üzere başlattığımız sayısal yayına geçiş süreci ile birlikte 2008 yılında şehrimizde ciddi bir görüntü kirliliğine sebep olan binlerce anteni kaldıracak ve belirli emisyon noktaları kuracağız. Böylece aynı yayınları daha kaliteli ve zengin içerikli vatandaşlara ulaştırabileceğiz."
Zirvede söz alan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan ise şöyle konuştu: "Kısıtlı milli servet olan frekansların etkin kullanımı için dijital yayıncılık büyük bir fırsat. Hem kırsal hem kentsel kesimde yayınların yüksek görüntü kalitesiyle alınabilmesi için karasal yayınların analogdan dijitale dönüşümünün hızla tamamlanmasını istiyoruz. Kullanıcı tarafından bu dönüşümün kolayca gerçekleşmesi için küçük bir alıcı kutu yeterli. Türkiye karasal dijital yayıncılık konusunda testlerini sürdürüyor. Biz de bu teknolojinin alt yapısını sağlayarak devlete destek sağlıyoruz. İngiltere'nin dijital dönüşümünde öncü rol oynayan Vestel, Türkiye'nin bu alanda yazılım ve donanım ihtiyacını tek başına karşılayacak güçte."
Vestel sermayeli yazılım şirketi Cabot, geliştirdiği yazılımlarla İngiltere dijital TV yazılım pazarında yüzde 80 pazar payı ile lider durumda. İngiltere'nin kamu kanalı BBC, Aralık 2006'da Vestel ve Vestel'in dijital cihazlara yönelik yazılım firması Cabot ile ortak gerçekleştirdiği 'Video-on-Demand' projesinin testlerine başladı. Mart sonunda test yayınlarının sona ereceği yeni kanal, programın yayınlandığı saatte değil istendiği saatte izlenmesine imkan sağlıyor.
Zirvede ayrıca DTG (The Digital TV Group) Genel Direktörü Richard Lindsay Davies, Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, RTÜK Kurul Üyesi Taha Yücel, Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, BBC Denetçisi Rahul Chakkara, Cabot Genel Müdür Vekili Alp Somyürek ve Impala Müşteri Sistemleri Genel Müdürü Paul Daly birer konuşma yaptı.
Zirvenin öğleden sonraki bölümünde Vestel yönetiminde düzenlenen "Türkiye'nin Dijital TV Yolculuğu" konulu panele Vestel, Profilo, Beko, Digiturk, Turksat, D Smart, Türk Telekom, TRT temsilcileri katılarak görüşlerini sundu.
İha
Yayın Tarihi : 30 Mart 2007 Cuma 19:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.73.144.xxx Tarih : 31.03.2007 05:16:15
Millet esasen gelismeden ve yeni yüzyili yakalayamamis cogunluk oldukca bu yenilesmenin bir fazla faydasi olamaz*** Ilk önce Milletin gelistirilmesi ve cagdas, modern, laik, cumhuriyetci, gercek milli egitimli ve istiklal olmasi icin adimlar atilmalidir ve Cumhuriyetin Kurucusu Yüce Oender Atatürk'ün hazirladigi ilk adimlar yenilenerek bu yüzyilla denklestirmeliyiz***