22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Türkiye'de bir ilk 'Mobil İmza'

Turkcell, yasal olarak ıslak imzaya eş değer yeni servisi ''Turkcell Mobil İmza'' uygulamasını başlattı. 

Uygulama Akbank, Garanti, İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Yapı Kredi Bankasının işbirliği ile öncelikle internet bankacılığı alanında kullanılacak. 

Mobil imza, elektronik imza kanununda tarif edilen imzanın GSM SIM kartları kullanılarak atılmasını sağlayan bir servis olma özelliği taşıyor. 

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, mobil imzanın tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, servis ile Turkcell olarak ''dünyada bir ilke'' imza attıklarını ifade ederek, ''Bence burada Türkiye'nin 6 büyük kuruluşunun bir araya gelip dünyada bir ilki gerçekleştirmesini kutlamamız lazım'' dedi. 

Turkcell'in GSM'de ilk büyük yatırımları yapan şirket olduğunu kaydeden Ciliv, kaliteye ve teknolojiye çok büyük yatırım yaptığını vurguladı. 

Turkcell'deki görevine 5 hafta önce atandığını hatırlatan Ciliv, ''Yeni geldiğim için bir çok belgeye, forma imza atmak durumunda kaldım. Bu formların noter tasdiki yarım günüme ve 250 YTL'ye mal oldu. Maliyet ve hız açısından Turkcell Mobil İmza çok büyük avantaj sağlayacak'' şeklinde konuştu.

BANKACILAR... 

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil de Türk bankalarının teknoloji kullanımında en gelişmiş ülkelerin bile örnek aldığı ölçüde ileri düzeyde olduğunu vurgulayarak, mobil imza ile müşterilerin ıslak imza atması gereken sözleşmeleri, para çıkışı gerektiren büyük tutarlı işlemleri ve kamu uygulamaları işlemleri gibi çok daha geniş kapsamlı hizmetlerin sanal ortamda sunulabileceğini söyledi. 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsnü Erel ise mobil imza projesinin günlük hayat ile sanal dünyayı gerçek anlamda ilişkilendirdiğini, bu uygulama ile internet ortamındaki mevcut güvenlik teknolojilerine bir yenisinin daha eklendiğini kaydetti. Erel, ''Hedefimiz bankayı tamamen dijital ortamda çalıştırmak. Uygulama, bu doğrultuda atılmış önemli bir adım'' dedi. 

TEB Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir de Turkcell Mobil İmza ile sadece internet bankacılığı değil genel olarak bankacılığın da yeni bir boyuta taşınacağını, bu uygulama sayesinde bankaların müşterilerine yenilikçi hizmetler sunabileceklerini aktardı. 

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray da uygulamanın bankacılıkta yeni bir güvenlik aracının fiilen hayata geçmesi anlamını taşıdığını vurguladı. Demiray, bir soru üzerine de servisin kefalet gerektiren durumlarda yeterli olmayacağını ifade etti. 

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hishem Laroussi ise Türkiye'nin teknolojik açıdan kaydettiği gelişmelere işaret ederek, ''Türkiye böyle teknolojileri kullanmayı çok seviyor. Burada kullanılan bankacılık teknolojileri bir çok Avrupa ülkesine göre çok ileri. Sizin Avrupa'dan öğrenecek bir şeyiniz yok, onların gelip sizden öğrenecekleri var'' diye konuştu. 

Toplantıda konuşmaların ardından 5 banka ve Turkcell arasındaki mobil imza işbirliği protokolü mobil olarak imzalandı.

TURKCELL MOBİL İMZA SERVİSİ 

Turkcell Mobil İmza servisi hakkında bilgi aktaran Turkcell İş Geliştirme Bölüm Başkanı Altuğ Acar, uygulama ile her zaman her yerde güvenle kimliğin kanıtlanması suretiyle işlem yapılabileceğini, bir kere alınıp her yerde kullanılabilecek imzanın her kuruluşta geçerli olacağını söyledi. 

Servisten yararlanabilmek için sadece cep telefonunun yeterli olduğunu belirten Acar, hukuki altyapısı 5070 sayılı elektronik İmza Kanununa uygun ve AB normlarına göre hazırlanan mobil imzanın sadece SIM kart üzerinden kullanılacağını, bunun kopyalanamayan, kırılamayan özelliklere sahip olduğunu ve bilgisayar korsanlarına karşı kullanıcıyı güvenle koruduğunu anlattı. 

Acar, sistemin alanının en ileri güvenlik seviyesini belirten bir güvenlik sertifikasına sahip SIM Plus 128 kartları ile kullanılabileceğini, şifrenin kullanıcı tarafından belirleneceğini ve bu şifrenin çok basit tahmin edilebilir şifreler olamayacağını ifade etti. 

Acar, kullanım sırasında üç defa yanlış girildiğinde bloke olan mobil imza şifresinin, cep telefonlarının kaybolması ya da çalınması durumunda da herhangi bir güvenlik riski taşımadığını, hiç kimsenin kimlik bilgileriyle bile şifreyi öğrenemeyeceğini söyledi.
İmzalama şifresinin hiç bir yere gönderilemeyeceğini ve Telekomünikasyon Kurumunun denetiminde olacağına işaret eden Acar, ücretlendirmenin faturalı hatlarda KDV dahil aylık 4 YTL olduğunu ve bununla sertifika dahil sınırsız kullanım hakkı elde edilebildiğini, kontörlü hatlarda ise servisin aylık 40 kontör ile ücretlendirildiğini bildirdi. 

Acar, cep telefonu modelinden bağımsız olan uygulamanın her türlü cep telefonu ile kullanılabileceğini, bu servisin geliştirilmesi için ciddi bir akıl gücü ve finansal kaynak ayırdıkların kaydetti. 

Turkcell İş Geliştirme Bölümü Ürün Yöneticisi Deniz Tunçalp ise Turkcell Mobil İmzaya abonelik sonucunda temin edilen nitelikli elektronik sertifikanın sadece o imzanın sahibine özel hazırlanmış imza oluşturma verisini SIM Plus 128 kartlar üzerinde bulunan ve özel olarak korunan yüksek güvenlik bölgesinde saklandığını belirtti. 

Aboneliğin ön başvuru, başvuru ve aktivasyon olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu kaydeden Tunçalp, bilgisayar korsanlarının hackleme risklerine ilişkin bir soru üzerine şöyle dedi: 

''Bu tür konularda aslında en zayıf halka kullanıcı tarafında. Biz yüksek güvenlik sayesinde en zayıf halkanın zayıf noktasını ortadan kaldırıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından bir saldırganın girme riski tamamen giderildi. Çünkü Turkcell networkü kapalı bir networktür.'' Acar, sistemin yurt dışındayken de kullanılabileceğini kaydetti.
Milliyet İnternet
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 18:38:01
Güncelleme :20 Şubat 2007 Salı 18:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?