22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Türkler çevreye daha duyarlı

Türkler bu görüntüye artık daha duyarlı...

BBC’nin 21 ülkede 22 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma küresel ısınmaya karşı hassasiyetin dünyada arttığını gösterdi.

İnsanların küresel ısınmadan haberi var mı? Harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyorlar mı? Peki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tavrı ne olmalı? İngiliz devlet televizyon BBC, Türkiye dahil 21 ülkede 22 bin kişiyle görüşerek bu soruların yanıtını aradı. Sonuçlar küresel ısınmayla ilgili bilincin yavaş yavaş da olsa oturmaya başladığını gösterdi. BBC’nin araştırmasına katılanların yüzde 70’i küresel ısınmayla ilgili bilgileri olduğunu söylüyor. Bunların yarısı “epey bilgi sahibi olduklarını” belirtirken Endonezya, Rusya, Kenya ve Nijerya’da çoğunluk “fazla bir şey bilmediklerini” ifade ediyor.

Nedeni insan faaliyetleri
Kişiler küresel ısınmadan ne kadar haberdarsa herekete geçilmesini o kadar şiddetle savunuyorlar. Mesela “bir şeyler yapılması lazım” diyenlerin oranı küresel ısınmadan habersiz olan kişilerde yüzde 47, çok bilgili olanlarda ise yüzde 77. Ankete katılanların yüzde 79’u küresel ısınmanın insanların hareketlerinden kaynaklandığını düşünüyor. Yüzde 90’u küresel ısınmaya karşı harekete geçilmesi gerektiğini savunuyor.

En gönüllü İspanyollar
Küresel ısınmaya karşı harekete geçilmesini en çok savunan ülkeler İspanya (yüzde 91), İtalya (yüzde 86) Fransa (yüzde 85). Güney Amerika ülkeleri de bu konuda epey hassas. Meksikalılar’ın yüzde 83’ü, Şilililer’in yüzde 78’i ve Brezilyalılar’ın yüzde 76’sı küresel ısınmaya karşı harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor.

Küresel ısınmanın en büyük nedeni fabrikalardan yayılan gazlar... Dünya bu gazların salınımının azaltılmasını tartışıyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerin salınımı azaltması endüstriyel gelişimlerinin yavaşlaması anlamına geliyor. Ankete göre aralarında gelişmekte olan ülkelerden kişilerin de bulunduğu birçok kişi bu ülkelerin emisyonu yine de azaltması gerektiğini söylüyor. Yalnızca İtalya (yüzde 49), Nijerya (yüzde 50) ve Mısır (yüzde 53) bu fikre karşı çıkıyor. En popüler seçenek ise gelişmekte olan ülkelerin emisyonlarını, gelişmiş ülkelerden alacakları para ve teknoloji desteği karşılığında azaltması... Ankete katılanların yüzde 73’ü bu fikri savunuyor. n DIŞ HABERLER

11 şehirde yapıldı
Dünyada ABD, Almanya, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Filipinler, G. Kore, Hindistan, İspanya, İtalya, İngiltere, Kanada, Kenya, Meksika, Mısır, Nijerya, Rusya’da yapılan anketin Türkiye ayağını Yöntem Research yürüttü. Araştırma yalnızca şehirlerde yapıldı.

%11’imiz geçer diyor
* Türkler’in yüzde 22’si küresel ısınmayla ilgili çok bilgili olduklarını söylüyor. Yüzde 50’si biraz bilgi sahibi, yüzde 17’si ise habersiz!

* Yüzde 70’ı küresel ısınmanın insan aktiviteleri sonucu olduğu görüşünde... Yüzde 14’ü katılmıyor.

* Küresel ısınmaya karşı hemen ve ciddi şekilde harekete geçilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 59.

* Gelecek yıllarda önlem alınması gerektiğini söyleyenler yüzde 19... Yüzde 11’i ise “Bir şey yapılmasına gerek yok” diyor.

* Türkler’in yüzde 41’i gelişmekte olan ülkelerin de gaz salınımına sınır getirmesi gerektiğini söylüyor. Yüzde 23’ü “serbest olmalı” diyor.

* Gelişmekte olan ülkelerin para ve teknoloji yardımı karşılığı emisyonu azaltması fikrine sıcak bakanların oranı yüzde 65. Yüzde 12’si itiraz ediyor...

BBC
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 16:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?