18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Türünün son örneğiydi

EKVADOR'a bağlı Galapagos Adaları'nda yaşayan dev su kaplumbağaların son temsilcisi Yalnız George geçtiğimiz pazar günü öldü.

Galapagos Ulusal Park Müdürü Edwin Naula, Santa Cruz Adası'ndaki kaplumbağa yetiştirme merkezinde bakıcısı Fausto Llerena tarafından ölü bulunan Yalnız George'un yaşının "100 civarında" olduğunu açıkladı. Yalnız George'un ölüm nedeninin belirlenmesi için nekropsi uygulanacağını belirten Naula, "Aslında kaplumbağalar çok daha uzun yaşayabiliyor.

Maalesef Yalnız George'u kaybettik. Hem Yalnız George öldüğü, hem de soyu tükendiği için hepimiz çok üzgünüz" dedi. 40 yıldır onunla ilgilenen bakıcı Llerena ise "Onu hareketsiz görünce öldüğüne uzun süre inanamadım" dedi.

ÇİFTLEŞTİRME, SONUÇSUZ KALDI

Erkek kaplumbağa, 1835'te Darwin'in ziyaretiyle ünlenen Galapagos Adaları'nın en küçüklerinden biri olan Pinta'da, 1972 yılında çobanlar tarafından bulunmuştu. Santa Cruz'da koruma altına alınan ve tüm çabalara rağmen çiftleştirilemeyen erkek kaplumbağa "Geochelone nigra abingdoni" alt türünün bilinen son örneğiydi.

Park Müdürü Edward Naula, 1993 yılından beri çiftleştirilmesi için uğraşılan ve her yıl bölgeye binlerce turistin gelmesine neden olan Yalnız George'u mumyalayarak sergilemeyi düşündüklerini söyledi. Sevimli kaplumbağanın sembolü haline geldiği Galapagos Adaları'nı sadece geçen yıl 180 bin turist ziyaret etti.

KİMLİK KARTI:
Adı: Yalnız George
Yaşadığı yer: Santa Cruz Adası
Yaşı: 100 civarında

DARWİN'E İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTU

İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin, 1859'da ortaya attığı evrim teorisinin unsurlarından "doğal seçilim"i, Galapagos Adaları'ndaki gözlemlerine dayanarak geliştirdi.

Doğal seçilime göre, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha elverişli özelliklere sahip olan canlılar, bu elverişli özelliklere sahip olmayan canlılara göre, yaşama ve üreme açısından daha şanslıdırlar. Bunun sonucu olarak genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla, evrim devam eder.

Habertürk
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2012 Çarşamba 10:19:28
Güncelleme :10 Temmuz 2012 Salı 12:32:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?