22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Uçak gökcismine çarpıyordu!

Büyük Okyanus'un güneyinde Yeni Zelanda yakınlarında bir yolcu uçağı, yanarak düşen bir gökcismiyle çarpışmaktan son anda kurtuldu. 

Yeni Zelandalı yetkililer, Yeni Zelanda'ya yaklaşmakta olan Şili havayollarına ait bir yolcu uçağının, alev alev yanarak yere doğru hızla düşmekte olan bir cisimle çarpışmaktan yaklaşık 20 saniye farkla kurtulduğunu belirttiler.

Yeni Zelanda makamları, Şili uçağını sıyırıp geçen cismin planlanandan önce Dünya'ya düşen bir Rus uzay aracı parçası olduğunu söylerken, Rus yetkililer bu iddiayı yalanladı.

Rusya'nın Federal Uzay Kurumu, Progress M-58 kargo roketinin havacılık yetkililerine önceden haber verildiği biçimde ve zamanında Dünya'ya döndüğünü belirttiler.

Amerikan uzay yetkilileri de, gökcisminin büyük olasılıkla parçalanmakta olan bir meteor olduğunu bildirdiler. Şili havayolu şirketinden yapılan açıklamada, Pazartesi gecesi meydana gelen olayda, pilotun uçağın birkaç kilometre ötesinde akkor halindeki parçaları gördüğü, ardından da Şili ve Yeni Zelanda makamlarını haberdar ettiği belirtildi.

Havacılık uzmanları, Airbus 340 tipi yolcu uçağının birkaç kilometre önünde bir gökcisminin görülmesinin, pilota manevra yapmak için yeterli uzaklık sağlamadığını söylediler. Dünya'nın atmosferine her gün 50 civarında meteorit, buna karşılık yılda 150 kadar da insan yapımı cisim düşüyor.

aa
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 15:26:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?