25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Üreticiler trend avındı

Kompakt sınıfta kısa sürede profesyonel seviyeyi (12 MP) yakalayarak cephaneyi tüketen dijijtal fotoğraf endüstrisi çıkış için yeni arayışlara girdi.

Dijital fotoğraf dünyasındaki megapiksel savaşları sona erdi. Geçmişte ardı ardına çıkardıkları ürünlerle megapikselde bir üst seviyeyi zorlayan üreticiler, ortalama kullanıcılara hitap eden kompakt seride 12 megapiksel (MP) çözünürlüğe ulaşılmasının ardından bu yarışa zorunlu bir ara verdiler. Yarışın durmasında 12 megapiksel seviyesinin, profesyonel makinelerin çözünürlüğüne denk gelmesi etkili oldu.

İçine ne eklenir?

Son 10 yılda 2 megapikselden başlayarak, tüketicinin önüne sürekli bir üst megapikseli (4-5-6-7-8-10 MP) koyan üreticilerin şimdiki hedefi, farklı teknolojileri cihazların içine yerleştirerek tüketiciyi kazanma yarışını sürdürmek, bir diğer ifadeyle pazar payını yukarı çekmek. ‘Görüntü sabitleyici, güçlü flaş, yüksek çözünürlükte video, yüz tanıma, gülümseme algılayıcı” gibi ara teknolojileri artık neredeyse tüm makinelere girmesi, bu alanda yenilik arayışının da kamçılanmasına yol açtı. Dijital pazarın yeni üyelerine bakıldığında işte bu değişim oldukça net şekilde ortaya çıkıyor.

Nikon ve Samsung’un yeni model ürünleri cihazları adeta yeni bir forma taşıyor. Birisi yerleşik projektör sistemiyle diğeri de ön yüzdeki ikinci ekranla birlikte geliyor. Sony’nin ‘parti’ konseptli makinesi ise yerleştirildiği mekânda gülümseme algıladığı takdirde otomatik olarak fotoğrafı çekiyor.

ABD’de satışa çıkan ürünlerin, 20010’un ilk aylarında Avrupa pazarıyla birlikte Türkiye’ye de gelmesi bekleniyor.

DİJİTALDE YENİ TRENDLER

- Çeker çekmez duvara yansıtma

- Çift ekrandan görüntü kontrolü

- Oynar başlıklı sistem

YENİLERİN EKSİLERİ DE VAR

- Çok teknoloji bozulma riskini artırıyor

- Batarya ömrü olumsuz etkileniyor

Cihazın kullanımını zorlaştırıyor

1 SAATLİK FİLM İZLE

NİKON’un S1000pj, fotoğraf ve video görüntülerinin tek tuşa basılarak duvarda görüntülenmesini sağlıyor. Görüntüleri en az kayıpla yansıtan ürün, karanlık ortamda da iyi sonuç veriyor. Bu sistem, görüntüyü 5 inç’den, 40 inç’e kadar duvara yansıtabiliyor. Cihaz dolu batarya ile 1 saat kesintisiz kullanılabiliyor. 2.7 inç boyutunda ekranı bulunan ürün USB ve AV bağlantısı üzerinden iletişim kuruyor.

TAM BİR PİL CANAVARI

SAMSUNG’un çift ekranlı yeni ailesi TL225 ile TL220’den oluşuyor. Her iki modelin ön yüzündeki ekranı da 1.5 inç boyutunda. ABD’de 350 dolarlık fiyat etiketiyle çıkan TL225, 3.5 inç ana ekran, çizilmez metal kaplama ve HDMI (HD TV’ye yüksek kalitede-kayıpsız görntü aktarımı) özelliklerine sahip. 300 dolara satılan 3 inç ekranlı, plastik gövdeli TL220’de HDMI yok. Çekim sırasında ekran kapatıldığında (vizörden çekim) ön ekran da otomatik olarak kapanıyor.

GÜLÜMSEYENİ ÇEKİYOR!

JAPON elektronik devi Sony’nin dijital fotoğraf makinesi serisinin yeni aksesuarı PT-DS1, kurulu olduğu düzenerek üzerinden gülümsemeleri otomatik olarak algılayarak fotoğraf çekimi yapıyor. Firmanın ‘parti fotoğrafçısı’ olarak adlandırdığı ürün, üzerine takılan makineyi 360 derece döndürebiliyor. Sistem dolu bataryayla ile 11 saat kullanılabiliyor. Sony’nin TX1 ve WX1 serisiyle uyumlu çalışan sistem panoramik çekim yapabiliyor. Fiyatı 150 dolar.

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2009 Pazartesi 18:34:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?