16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Uzaya 6’’ncı turist gidiyor

ABD’li astronot Owen Garriott’un bilgisayar oyunları üreten işadamı oğlu 46 yaşındaki Richard Garriott, gelecek yıl Ekim ayında Rus Soyuz roketiyle yörüngede yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’na 1 haftalık seyahatte bulunacak. 
 
1973’de “Skylab” yörünge laboratuvarında çalışan astronot Owen Garriott’un oğlu Richard Garriott, Rusya Uzay Kurumu’na yaklaşık 400 km irtifada yer yörüngesi turu için 30 milyon dolar ödedi.


ABD’de ilk “oğul astronot” olarak meslek dışından “uzay turisti” olacak olan Garriott, Rusya’daki “baba-oğul astronot” geleneğine ilk katılan Amerikalı olacak.

Uzayda insan yapımı ilk uydu olan insansız Sputnik’i (Yol Arkadaşı) 50 yıl önce, yörüngedeki ilk ilk insan Yuri Gagarin’i (1934-1968) de Vostok (Doğu) kapsülüyle 1961 Nisan’ında göreve gönderen Kazakistan’da kurulu tarihi SSCB üssü Baykonur, “uzay turistleri” devrini de başlatan yer oldu ve bu işi halen götüren yegane üs.

Baykonur’dan Soyuz (Birlik) roketleriyle yörüngeye “turist” taşıma işi ilk kez 2001’de Californialı işadamı Dennis Tito ile başladı.

Ekim 2008’de UUİ’ye gidecek Garriott, dünyanın altıncı “uzay turisti” olacak. Kazakistan’dan yörüngeye fırlatılan ilk beş “milyoner işadamı turist”, tahminen 20’şer milyon doları Rusya Uzay Kurumu’na ödedi.

aa
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2007 Cumartesi 18:43:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?