19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Uzaya seyhat 200 bin dolar

ABD'de yapımı devam eden Space Ship Two ve White Knight Two adlı sivil uzay mekikleri ile 2009 yılında uzaya günübirlik seyahatler düzenlenecek.


New York Post Gazetesi'nin tam sayfa olarak okuyucularına duyurduğu habere göre, yapımı henüz tamamlanmayan mekikten koltuk ayırtmanın bedeli 200 bin dolar.

Projenin arkasındaki isim ise, ABD'de faaliyet gösteren Virgin Airways, Virgin Mobile, Virgin Records ve Virgin Cola gibi markaların sahibi İngiliz girişimci Richard Branson. Branson, "Virgin Galactic" ismini verdiği projesiyle ilgili bilgi vermek üzere geldiği New York'ta, Doğal Tarih Müzesi'nde yaptığı konuşmada, "Uzayı görmek isteyen yüz binlerce insanın, bu yolculuğu tecrübe etmesini istiyoruz" dedi.


İki ayrı parçadan oluşan uzay mekiğinin üstte bulunan kısmı, normal bir uçak mantığıyla hareket ederek bir pistten havalanabiliyor. Alt kısma bağlı olan ve uzay yolcularının içinde bulunduğu ikinci kısım ise, roketlerle hareket ediyor ve gerekli irtifaya gelene kadar uçağın altında bağlı duruyor. Atmosferin en üst noktalarında yeterli irtifaya gelindiğinde uçak, altındaki kapsülü serbest bırakıyor ve roketlerini ateşleyen kapsül kısa bir yatay uçuştan sonra dik olarak yükselerek atmosferi geçiyor.


Projenin tasarımını, Space Ship One isimli projesi 2004 yılında ödüle layık görülen havacı Burt Rutan gerçekleştiriyor.


125 ülkeden 65 binin üzerinde başvurunun yapıldığı yolculuk için, şimdiden 30 milyon dolarlık bilet satılmış durumda. Uzmanlar, bu yolculuğu gerçekleştirmek isteyenlerin özel sağlık kontrollerinden geçmesi ve uygunluk raporu alması gerektiğini vurguluyor.

İha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 23:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?