25
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Vestel 3 boyutlu LCD üretecek

Üç boyutlu sinema teknolojisinin tüketicide yarattığı beklentiyi dikkate alan Vestel kolları sıvadı. Teknolojik altyapı için ABD'li bir şirketle görüşmeye başlayan Vestel, ilk ürünü 2010'un üçüncü çeyreğinde satışa sunacak.

Üç hafta içinde dünya genelinde 1 milyar doların üzerinde gişe hasılatı elde eden bilimkurgu filmi "Avatar", Avrupa LCD televizyon sektörünün ikincisi Vestel'i harekete geçirdi. Vestel, "Avatar" filmiyle gündeme gelen 3 boyutlu (3D) televizyon üretimi için düğmeye bastı.

Dünya televizyon devlerinin de 2010 gündeminde yerini alan 3D teknolojisi için çalışmalara başladıklarını açıklayan Vestel Şirketler Grubu Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, "3 boyutlu televizyonda ilk ürünü 2010'un üçüncü çeyreğinde satışa sunacağız. Teknolojik altyapı için Las Vegas'ta bir firma ile görüşmeler yapıyoruz. Kısa bir süre önce gösterime giren 'Avatar' filmi, 3D televizyon isteğini tetikledi. Şu an ciddi bir bekleyiş var" açıklamasını yaptı. 3D televizyonlarında gözlüklü ve gözlüksüz olmak üzere farklı teknolojiler olduğunun altını çizen Erdoğan, hangi teknolojinin tutacağına yönelik araştırmalar yaptıklarını söyledi. Erdoğan, 3D televizyonların fiyatının ilk etapta pahalı olabileceğinin altını çizdi.

İhracat lideri olduk
Erdoğan, Vestel'in 2009 yılındaki ihracatını değerlendirmek ve 2010 yıl hedeflerini açıklamak amacıyla düzenlenen basın toplantısında, elektronik sektörünün ihracat yarışında 2009 yılının lideri olduklarını da açıkladı. Krize rağmen ihracat pazarlarında güç kaybetmediklerini belirten Erdoğan, 2.1 milyar dolarlık ihracatla Türkiye genelinde ikincilik koltuğuna oturduklarını söyledi. Erdoğan, "2008'de Türkiye ihracatına en çok katkıda bulunan firmalar arasında 7'nci sıradaydık. 2009'da 5 sıra birden yükselerek yılı en fazla ihracat yapan ikinci firma olarak kapattık. Bu yılki hedefimiz, listenin ilk sırasına ulaşmak" dedi.

Turan Erdoğan, geçen yıl Türkiye ihracatının yüzde 30 civarında azaldığını, buna karşılık Vestel'in ihracat rakamlarını koruduğunu aktardı. Krizde ürün yatırımına ara vermeyerek pazar konumlarını güçlendirdiklerini belirten Erdoğan, Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yaptıklarını aktardı. Erdoğan, "2009'u yaklaşık 3 milyar dolar ciro ile kapattık. Bu yıl ise iç pazardaki satışlarla birlikte toplam ciromuzun 3.5 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. Bu yılki ihracat hedefimiz ise 2.5 milyar dolar" dedi.

Avrupa'da ikinci sırada
Dünyada tüplü televizyonlardan LCD televizyonlara geçiş döneminden önce yüzde 26 pazar payıyla Avrupa'da birinci olduklarını hatırlatan Erdoğan, "LCD'ye geçişle 2008'de 3.7 milyon LCD televizyon ihracatı yaptık. Geçen yıl bu rakam 6 milyona çıktı ve Avrupa'da yüzde 15 pazar payıyla Samsung'dan sonra ikinci sıraya geldik. Bu yıl ise yüzde 40'ın üzerinde artışla 8.5 milyon LCD televizyon ihraç etmeyi hedefliyoruz. 5 yıl sonra Avrupa'daki liderliğimizi tekrar yakalamak istiyoruz" dedi.


3 markayı yakın markaja aldık
Erdoğan, 2010 yılında yeni pazarlara ve satın almalara odaklandıklarını açıkladı. Firma olarak 127 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade eden Turan Erdoğan, Türkiye'nin hiç ihracatının olmadığı 4 pazarı da yakın markaja aldıklarını ifade etti. Firma olarak 300'den fazla markanın ihracatını yaptıklarını, ancak Vestel Şirketler Grubu bünyesinde 14 markanın yer aldığını belirten Turan Erdoğan, yeni markalar için de görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Erdoğan şu günlerde 3 marka ile görüşme halinde olduklarını dile getirdi.

Dünya Kupası da 3D teknolojisini tetikleyecek
Haziran ayında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenecek Dünya Kupası'ndaki 25 maçın 3 boyutlu olarak yayımlanacak olması nedeniyle de 3D televizyonlara talebin artması bekleniyor. Üç boyut teknolojisi özel gözlüklerle kullanılıyor. Gözlüksüz versiyonlar üzerinde ise çalışmalar halen sürüyor. LG ve Samsung'un gözlükle kullanılabilen 3 boyutlu televizyonlarını teknoloji marketlerinde bulmak mümkün. Ayrıca Vestel, 3 boyutlu LCD televizyonlarını bayilerinde teşhir etmeye başladı. Özel gözlük yardımı ile kullanılan Vestel'in bu modeli henüz satışa sunulmadı.

.
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 15:26:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?