30
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Wikipedia Google'a karşı

Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, "Wikia Search" ile dünyanın en çok kullanılan internet arama motoru olan Google'ın tahtını sallamayı hedefliyor.

İnternetteki araştırmaların, "Google", "Yahoo" ve "Microsoft" tarafından yapıldığını ifade eden Wales, "İstatistikler, ABD'deki internet araştırmalarının yüzde 90'ının 3 şirketin arama motoru üzerinden yapıldığını ortaya çıkardı" dedi.

Birçok insanın bu konudan endişe duyduğunusöyleyen Wales, "Biz gerçekten tüm trafiğimizin ve tüm editöriyel kadromuzun tek, 2 ya da 3 şirketin kaynağından gelmesini istiyoruz" dedi.

Wales ayrıca "Wikia Search"ün, kullanılan internet bağlantısı olan herkesin giriş yapabildiği ve düzenleyebildiği popüler online ansiklopedi sitesi olan Wikipedia'nın ilkelerine benzer olduğunu ifade etti.

Tüm mevcut arama motorlarının tescilli kara kutular olduğunu ve sitelerin nasıl sıralandığını ve neler olduğu hakkında hiçbir fikrimiz olmadığını söyleyen Wales, "Wikia Search" kullanıcılarının internette gezinen kullanıcıların daha anlaşılır yollarda bulunabileceklerini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 14:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?