19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Xerox’dan, tarayıcıya çevrilen cep telefonu


Xerox’un, Fransa Ar-Ge merkezinde bilimadamları, kameralı cep telefonlarının aynı zamanda taşınabilir bir doküman tarayıcı olarak da çalışmasını sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdi.

Bu yeni teknoloji kameralı cep telefonlarının, görüntü veya yazı içeren bir dokümanı tarayarak istenen ortamlara aktarılmasını, taranan görüntünün OCR yazılımı desteği ile Word, Excel gibi formatlarda bir bilgisayar dosyasına dönüştürülmesini sağlayacak. MDI kısaltması da cep telefonunun doküman tarama özelliğine sahip olduğunu gösterecek.

Mobil doküman görüntüleme yazılımı, tek bir tuşa basılarak ve kendi içinde dört aşamalı bir süreçten geçerek çalışıyor. İlk aşamada, cep telefonu menüsünde MDI fonksiyonu seçilerek tarama işlemi başlatılıyor, taranan görüntü ikinci aşamada bulanıklaşmaya karşı düzeltilip netleştiriliyor. Görüntünün sanki siyah-beyaz basılmış gibi bir hale getirildiği üçüncü aşamada resimde yer alan gölgelenmeler ve yansımalar temizleniyor. Son aşamada ise görüntü JPEG büyüklüğünün onda birine cep telefonu ile taranan görüntünün, OCR programına sahip herhangi bir bilgisayara gönderilmesi halinde ise görüntünün içeriğine göre bir Word veya Excel dosyasına dönüşebiliyor

Xerox şu anda teknolojinin lisans hakları ile ilgili olarak cep telefonu üreticileri, içerik ve uygulama sağlayıcıları ile görüşüyor. Bu görüşmelerin sonucuna bağlı olarak en kısa zamanda bu teknolojinin günlük hayatımızda yer alacağı vurgulanıyor.



BTnet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2004 Cuma 14:39:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?