28
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Yalanı beyinde yakalayan makine

yalan makinasıABD’de 11 Eylül’den sonra yalan makinelerinin güvenilirliğini sorgulamaya başlayan Ulusal Bilim Akademisi’nin girişimleri sonucunda Pennsylvania Penn Üniversitesi Anatomi ve Kimya Bölümü’ne bağlı Chance Laboratuvarı’nda yalanın her türlüsünü yakaladığı öne sürülen bir cihaz geliştirildi. Yeni cihazın yaklaşık 70 yıldır kullanılan poligraf okuyuculu yalan makinesinin pabucunu dama atabileceği belirtiliyor.

İcatlarına çok güvenen uzmanlara göre artık yalanın beyazı da pembesini de uydurmak çok zor. Amerikalı yetkililerin verdiği bilgilere göre yeni ’yalan makinesi’ beyindeki kan akımını ölçerek kişinin yalan söyleyip söylemediğini tespit ediyor. 1935 yılından beri kullanılan poligraf aleti ise sadece nabız atışlarını kaydederek bir yorumda bulunuyordu.

GELENEKSEL YALAN MAKİNESİNİ KANDIRMAK KOLAYDI

Uzmanlar stres ölçen bu eski aletlerin yerini artık gerçek anlamda yalanı tespit eden bu cihazların alacağını belirterek şunları söyledir:

"Poligraf , baslangıçta, yalan makinesi değil, stres ölçen bir makineydi. Yani, suçlu olduğu düşünülen kişilerin psikojik durumları bu makineyle tespit ediliyordu. Kişinin artan kalp ritimleri, bir fikir edinmemize neden oluyordu. Ancak, El Kaide militanları bu aleti kandırabiliyordu. Ayrıca, Soğuk Savaş sırasında da, iki taraflı çalışan ünlü bir casus, bu yalan makinesini rahatlıkla şaşırtmıştı. Bu nedenle, poligrafın yeterli olmadığı gerçeği ortaya çıktı. Artık, yeni geliştirilen yalan makinesinin, insan vücüdunu çözmesi gerekiyordu. İnsanın teriyle, sesinin titremesiyle, hatta beyine ulaşması gerekiyor. İşte, yeni geliştirilen yalan makinesi direkt beyindeki hareketleri okuyor.

YALANI BEYİNDE YAKALIYOR

Chance Laboratuvarı Direktörü Profesor Britton Chance ve yardımcısı Daniel Langleben geliştirdikleri aleti beyin çözücü olarak tanımlıyor. Bilim alanında en saygın ödüller arasında bulunan Ulusal Bilim Madalyası sahibi Profesör Chance cihazı şöyle anlatıyor:

"Bu alet başa bağlanan bir band. Bandın ucu Laptop’a bağlı. Kızıl ötesi ışınla yüklenmiş olan bu band, deriden kafatasına ve insan beynine ulaşıyor. Suçlu olduğunu düşündüğümüz kişinin kan akışıyla suçluyu tespit ediyoruz. Yani suçlu yalan söylediğinde beynin bir bölgesi diğer taraftan daha fazla çalışıyor ve beynin bir bölgesinde daha fazla kan toplanıyor. Bu yeni teknoloji, çok önemli bir silah."

ÖZEL SEKTÖR DE KULLANABİLECEK

Prof. Chance, ayrıca başlangıçta meme kanserlerinin tespit edilmesi icin geliştirdiği bu aletin yalan makinesi olarak çok daha farklı bir görev alanına dönüştüğünü söyledi. Uzmanlar, bu süper yalan makinesini direkt Pentagon’un hizmetine vermek yerine, yaygın olarak halkın kullanımına açmayı düşünüyor. Örneğin hava alanlarında, büyük sanayi şirketlerinde, sağlık alanında, ruh ve sinir hastalıklarının tedavilerinde cihazın çok büyük fonksiyonlarının olacağına inanılıyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 18:31:45
Güncelleme :16 Haziran 2006 Cuma 18:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?