22
Mayıs
2024
Çarşamba
BİLİM TEKNOLOJİ

Yedek parçadan bilgisayara

Hopalı Hasan Vatan’ın, Talimhane’de oto yedek parça tüccarı olan babası Nuri Vatan’ın Elmadağ’daki dükkanında ’bilgisayar satmaya başlaması’ Türkiye’nin önde gelen teknoloji marketlerinden birini yarattı. 2001’de sadece 3 milyon dolar cirosu olan Vatan Bilgisayar, 2007’de 500 milyon dolar ciro bekliyor.

SON dönemde yabancı teknoloji marketlerinin pazara girmesiyle hareketlenen Türk ’teknoloji perakendeciliğinin’ ilk mağaza markası Vatan Bilgisayar, bu yıl 500 milyon dolar ciroya koşuyor. Hopalı Nuri Vatan’ın Talimhane’de oto yedek parça tüccarı olarak başladığı ticaret hayatını 1983’te ODTÜ’den mimar olarak mezun olan oğlu Hasan Vatan değiştirmiş. Hasan Vatan, babasının oto yedek parça dükkanına muhasebe için aldıkları bilgisayar için üç farklı programı birleştirince, bilgisayar satıcılarının dikkatini çekmiş. Bunun üzerine Elmadağ’da boş duran dükkanda bilgisayar ve yazılım satışına başlayan Hasan Vatan, 2001 krizinden de azami ölçüde yararlanmış ve çok uygun şartlarla büyük mağazalar kiralamış. Kriz yılında sadece 3 milyon dolar cirosu olduğunu söyleyen Hasan Vatan, 2007 sonunda 500 milyon dolar ciro yapacaklarını söylüyor.

AYNEN DEVAM EDECEKTİM: Hasan Vatan şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Babam Nuri Vatan, 1960’ta İstanbul’a gelmiş ve Talimhane’de oto yedek parça ithalatı ve satışıyla ticarete atılmış. Vatan Otomotiv olarak başarılı olmuş. Ben ise Kabataş Lisesi’nde okurken yedek parça dükkanında çalışmaya başladım. 1983’te de üniversiteyi bitirip babamın dükkanına geldim. Aslında ’baba mesleğini sürdürelim’ diye düşünüyordum."

BABAM TEKNOLOJİYE HAYRAN: 1983’te yedek parça dükkanında çalışırken bilgisayarla tanıştığını anlatan Hasan Vatan, şöyle devam ediyor: "Dükkanımıza bir bilgisayar satıcısı geldi ve bize işimizde kullanmak için bir bilgisayar satmaya çalıştı. Babam ’tamam bunu alalım çok işimize yarar’ dedi. Ben ’baba olmaz, ilk satıcıdan bilgisayar alınır mı’ dedim. Ancak babam dinlemedi ve 11 bin dolar verip bilgisayarı aldı. Bana da ’oğlum biz teknolojiyi ne kadar çabuk kullanmaya başlarsak o kadar iyidir, (araştır) desem birkaç sene daha geçer’ dedi."

ÜÇ PROGRAMI BİRLEŞTİRDİM: Bilgisayarı aldıktan sonra stok, fatura kesme ve cari hesaplar için üç ayrı program da aldıklarını belirten Hasan Vatan, "Bu üç program ayrı ayrı çılışıyordu. Ben üç programı birleştirdim. Ortaya ’stok cari muhasebe’ diye bir program çıktı. Bilgisayar firması bu programı çok beğendi ve bize ’hem program hem de bilgisayar satın’ dedi. Bu da bana çok cazip geldi ve Elmadağ’daki boş dükkanımızda, 1983’te bilgisayar ve yazılım satışına başladık" diyor.

CADDE ÜSTÜNDEKİ İLK MAĞAZA: Elmadağ’daki 60 metrekareli bilgisayar mağazasının da Türkiye’de ’cadde üstündeki ilk bilgisayar mağazası’ olduğunu söyleyen Hasan Vatan şöyle konuşuyor: "Çünkü, bigisayar mağazaları ikinci üçüncü katta olurdu. Biz işi caddeye indirdik. İlk kez vitrine bilgisayar koyduk. İnsanlar vitrine bakıp, ’bu nedir, televizyon mudur’ diye soruyorlardı. Futbol oyunları vardı ve biz bilgisayarda geceleri oyunu açık bırakırdık. Sabah vitrinin önü çekirdek kabuğuyla dolu olurdu. Millet maç seyreder gibi oyunu seyrederdi."

Oto yedek parçacısı nasıl teknoloji marketine dönüştü

Hasan Vatan, 1983’te babasının oto yedek parça dükkanında bilgisayar ve program satmaya başladı. 1989’da oto yedek parça işi tamamen kapandı.

Babası ve iki amcasıyla yüzde 25’er ortaklıkla ’teknoloji perakendesinde’ devam kararı alan Hasan Vatan, ilk büyük mağazasını İncirli’de açtı.

2001’de kriz çıkınca atağa kalkan Hasan Vatan, Topkapı’da 11 yıldır boş duran bugünkü binayı kiraladı ve duvarlarına marka reklamları alarak kirayı bedavaya getirdi.

Kriz günlerinde, düşük kiralar, uygun ilan fiyatları ve gerileyen ücretler Vatan’ın yolunu açtı, yatırıma devam edildi. 2001’de 3 milyon dolar ciro yapıldı.

Ankara’da da 18.650 metrekarelik 7 katlı bir hipermarket açıldı. Adana, İzmir, Bursa, Konya mağzalarıyle bugün 8 mağazada 53.000 metrekarelik bir zincir ortaya çıktı.

’Arkamızda holding ya da banka yok’ diyen Hasan Vatan, 700’ü doğrudan, toplam 1084 kişilik istihdama yol açan firmasının bu yıl 500 milyon dolar ciro yapacağını söylüyor.

Vatan Bilgisayar’ın mağazalarına her gün 13 bin kişi giriyor ve eski mağazalara girenlerin yüzde 49’u alışveriş yapıp çıkıyor. Yeni mağazalarda bu oran yüzde 25.

Vatan’ın kişi başına satış ortalaması mağazaya göre 84-212 dolar arasında değişiyor. Şu anda 8 olan mağaza sayısı 2010’da 20 olacak. 2010 ciro hedefi ise 3 milyar dolar.

Vatan Bilgisayar’ın içinde banka şubesi var ve 20 dakikada müşteriye kredi kartı veriliyor. 12 taksit ve yüzde 8 iskonto imkanından anında yararlanılıyor.

Vatan Ankara’da müşteriler için 80 saatlik bilgisayar eğitimi veriliyor. Bu yıl 12 bin kişi bu kursa katılacak. 2 bin 500 metrekarelik bu eğitim merkezinin ilk müşterileri yaşlılar oldu.

Dubai’ye ’serbest bölgeci’ çıkarması

TÜRKİYE’deki çok sayıda serbest bölgenin yöneticileri ’serbest bölge inecelemesi’ yapmak üzere Dubai’ye gitti. Jebel Ali serbest bölgesini gezen Türk serbest bölgeciler, ve Ras Al Khaimah Serbest Bölgesi’ni de inceleyecek. Jebel Ali’de Dubai Başkonsolosu Murat Yavuz, Ticari Ateşe Cahit Atalay, Jebel Ali yetkilileri İbrahim El Janahi, Dr Al Banna ve Bessam Yıldırım tarafından karşılanan Türk yeterinde Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Aslan, Antalya Serbest Bölge Mürür Yardımcısı Olca Türkkan, İstanbul Atatürk Hava Limanı Serbest Bölge Müdür Yardımcısı Özkan Yazıcı ve Tekniker Cihan Özcan bulunuyor. Dubai Başkonsolosu Murat Yavuz, Dubai’ye dönük her türlü ekonomik ve ticari işbirliği çabasının yananda olduklarını belirtti.

Sadi ÖZDEMİR/Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 15:35:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?