19
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Yeni kuşak DVD standartı

Toshiba, kendi geliştirdiği yeni kuşak DVD standartı HD DVD’nin dört büyük film şirketi Warner Bros, Paramount, Universal ve New Line Cinema’dan onay aldığnı duyurdu. Elektronik ve film şirketleri gelecek kuşak DVD standartının hangisi olacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda. Elektronik devleri arasındaki DVD savaşlarında, film şirketlerinin kimden yana tarafa olacağı, gelecekte uygulanabilirlik açısından büyük önem taşıyor. Benzer bir rekabet 1980’lerde video kasetlerinde yaşanmış, film şirketleri VHS’yi seçince Betamax piyasadan silinmişti.

İLK HD DVD 2005’TE
Warner Bros’tan yapılan açıklamada, “Uzun araştırmalar sonucunda HD DVD standartının performans, kalite ve dayanıklılık açısından daha iyi olduğu saptanmıştır” denildi. Warner Bros, New Line Cinema, Universal Pictures ve Paramount Pictures ABD’deki DVD satışlarının yüzde 45’ini oluşturuyor. Bu şirketler, 2005 yılı sonunda HD DVD formatındaki ilk ürünleri piyasaya sürecekler.

MAVİ LAZER TEKNOLOJİSİ
HD DVD ve Blu-ray standartları mavi lazer ışığı kullanıyorlar. Mavi lazerin dalga boyunun mevcut DVD’lerdeki kırmızı lazere göre daha kısa olması, veriyi daha yüksek bir yoğunlukta sıkıştırmasına olanak tanıyor. Buna High Definiton özelliği deniyor. Gelecek kuşak DVD standartının film sektöründe kabul görmesi, 10 milyar dolarlık DVD-çalar ve PC sürücüleri pazarında liderlik ve buna bağlı telif ödemelerinden milyarlarca dolarlık gelir demek. Japonya’nın ikinci büyük elektronik üreticisi Toshiba, HD DVD pazarından 3 milyar dolara yakın gelir elde etmeyi hedefliyor.

TOSHİBA-SONY REKABETİ
Toshiba, NEC ve Sanyo’dan oluşan konsorsiyum, Sony liderliğinideki Blu-Ray ile ciddi bir rekabet içinde. Toshiba gelecek kuşak DVD standartının kesinleştiği yönünde açıklama yapmak konusunda henüz erken olduğunu düşünüyor. Sony, Dell, Samsung, Phillips ve Panasonic gibi devlerin Blu-ray’in arkasında olması bu standartın kolay elenmeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Üstelik, Metro-Goldwyn-Mayer ve Twentieth Century Fox da Blu-ray standartına destek verdiğini açıklamıştı. Toshiba HD DVD’nin mevcut DVD’lere fiziksel olarak benzemesinin ekipmanlardaki değişikliği asgari düzeyde tutacağını ve masrafları kısacağını ileri sürüyor. Sony ise, 3 saate kadar High Defition içerik yükleyebilen Blu-ray’in 25 GB’lik kapasitesine vurgu yapıyor. Sony, Blu-ray’in yapısı gereği depolama kapasitesi artırılarak daha uzun bir dönem dayanacağını savunuyor.
NTVMSNBC
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 11:27:59
Güncelleme :30 Kasım 2004 Salı 12:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?