16
Mayıs
2024
Perşembe
BİLİM TEKNOLOJİ

Yeni Windows piyasaya çıktı

Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows Vista her bilgisayara kurulamıyor. Vista kullanabilmek için gereken minimum donanım özellikleri elinizi cebinize attıracak.

Microsoft ev kullanıcılarına yönelik yeni işletim sistemini piyasaya sürdü. Daha önce kurumlar için özel Vista sürümünü tanıtan Microsoft, bireysel kullanıcıları hedefliyor. Türkiye'de 65 ile 400 dolar arasında fiyatla satılacak Microsoft Windows Vista, ikisi işyerleri, diğer dördü de ev kullanımına yönelik olmak üzere altı farklı versiyon olarak piyasaya çıktı. Türkçe sürümü şu anda dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla birlikte satılmaya başlandı. Türkçe sürümünü mevcut bilgisayarına yüklemek isteyenler ise şubat sonunu bekleyecek. Vista Starter, Vista Basic ve Premium bireylere yönelik özel sürümlerken Vista Enterprise şirketlerin ihtiyacına yönelik hazırlandı. Vista Ultimate ise, tarihte ilk kez olmak üzere hem kurumsal hem de bireysel özellikleri kapsayan tek bir paket olarak satın alınabilecek. Microsoft'un yaptığı açıklamaya göre 6 yılda geliştirilen Windows Vista'nın şirkete maliyeti 20 milyar doları buldu. Microsoft, Vista dışında Türkiye'de 150 ila 550 dolar arasında satacağı 2007 Microsoft Office sistemini de piyasaya sürdüğünü açıkladı.Ürünün Türkçe sürümü Mart ayında piyasada olacak.

VISTA UYUMLU DONANIMLAR
Windows Vista Premium sürümüne hazır bilgisayar en az 1 GB belleğe ve 40 GB büyüklüğünde sabit diske sahip olmalı. Bu özelliğe sahip olmayan bilgisayarlar Vista'yı çalıştırmakta güçlük çekecek. Vista uyumlu donanımlar Vista'nın grafik özelliklerinden daha çok faydalanmayı sağlayacak. Bilgisayar kullanıcıları Microsoft'un internet sitesinden indirecekleri yazılımla bilgisayarlarının Vista'ya hazır olup olmadığını görebiliyor. Donanım firmaları da yeni işletim sistemi sayesinde satışlarını artırmayı hedefliyor. Microsoft her yeni işletim sistemi duyurusunda donanım ihtiyacını katladı. Windows XP Profesional işletim sistemi için gerekli donanım ihtiyacı Vista'da birkaç kat artması gerekiyor. Bellek ihtiyacı 4 kat sabit disk ihtiyacı ise 10 kat arttı. İşlemci hızının ise yaklaşık 3 kat artması gerekiyor. 

Güvenliğe yeni kalkan geldi!

Mıcrosoft Windows Vista'daki "Kullanıcı Hesabı Kontrolü", Windows Defender, kötü amaçlı yazılımları temizleme aracı (MSRT), Windows Güvenlik Duvarı ve Windows Güncelleme bileşenlerinde yapılan iyileştirmeler yaptığını iddia ediyor. Bunun dışında Internet Explorer 7.0 Web tarayıcının korumalı modu bileşenlerinde kullanıcı güvenliğini büyük ölçüde artırmayı hedefliyor. Bu özellikler, zararlı yazılımların yüklenmesi ya da diğer bilgisayarlara saldırı için kullanılabilecek hayati Windows hizmetlerinin, dosya sistemi, kayıt, ağ ve diğer kaynaklarda zararlı faaliyetler gerçekleştirmesi olasılığını da sınırlandırıyor. 

Vista donanım ve para istiyor

Donanım ihtiyacı artıyor. Bu yüzden elinizi cebinize atmanız gerekecek. Sabit disk, bellek, kullanılan grafik kartı ve işlemci kısaca tüm bilgisayarınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. 

Uyum sorunları çıkabilir. Cep telefonu ile bilgisayarınızı ya da dijital kameranızı konuştururken sorun çıkabiliyor. Mevut donanımları tanırken bile sorun olabilir. Önceden uyumlu olup olmadığını denetlemek gerekiyor. 

Sürprizlere açık olun. Virüs ve saldırılara karşı tehditler ilk defa tecrübe edilecek. Öncü olmak sorunlarla baş etmeyi de gerektiriyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 03:40:23
Güncelleme :31 Ocak 2007 Çarşamba 07:57:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?