31
Mayıs
2024
Cuma
BİLİM TEKNOLOJİ

Yeşil ışık yayan domuz

Organ nakli operasyonlarında kullanmak için özel domuzlar üretmeye çalışan Çinli bilim adamlarının ilk icraatı karanlıkta yeşil ışık saçan iki domuz yavrusu oldu.

Çin'de genleri değiştirilen domuz, karanlıkta yeşil ışık saçan iki yavru domuz dünyaya getirdi.
Yeni Çin (Şinhua) ajansının bildirdiğine göre, Çin'in kuzeybatısındaki Harbin Ziraat Fakültesi araştırmacıları, ışık yayan domuz yavrularını dünyaya getiren dişi domuzun, 2006 sonunda araştırmacılar tarafından, cenin iken fosforlu yeşil protein zerk edilen üç domuzdan biri olduğunu belirttiler.

11 yavrudan ikisi
Araştırmanın başındaki Profesör Liu Zongşua, domuzun toplam 11 yavru dünyaya getirdiğini, ancak sadece ikisinin fosforlu doğduğunu belirterek, "Yavruların mor ötesi ışık altında yeşil ışık saçtığı görülüyor, bu da çekirdek transferi yoluyla genleri değiştirilmiş domuz üretimi tekniğinin olgunlaştığını gösteriyor" diye konuştu.

Organ nakli için
Bu yöntemin, gelecekte insanlara organ nakli operasyonlarında kullanmak için özel domuzlar üretme umudu verdiğini belirten Liu, araştırmalarında daha önce ABD'li, Japon ve Güney Koreli bilim adamlarının kullandığı bir teknolojiden faydalandıklarını kaydetti. Çekirdek transferinde bir hücrenin çekirdeği daha önce boşaltılan bir diğerine aktarılıyor. Benzer yöntem klonlama tekniğinde de kullanılıyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 14:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?