26
Mayıs
2024
Pazar
BİLİM TEKNOLOJİ

Yurtdışından 'alo' ucuzluyor

Gelirlerini 2010 yılında yüzde 5 artırmayı hedeflediklerini söyleyen Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, yurtdışındaki vatandaşları çok ucuza konuşturacaklarını belirtti

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, 2010 yılında ADSL ve mobil gelirlerini büyüterek, gelirlerini yüzde 5 artırmayı planladıklarını söyledi. Doany, “Gelir hedefimize ulaşmak için yurtdışındaki vatandaşlara sanal bir Türkiye numarası vererek Türkiye’yi çok ucuza aramalarını sağlayacağız” dedi.

Türk Telekom’un 9 aylık satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 7.8 milyar lira olurken, 9 aylık net kârı 1.3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

‘3G’de ucuzluk geçici’
Doany, yüzde 30 olan ADSL pazar payını yüzde 40’a çıkarabileceklerini, bu rakamı orta vadede ise yüzde 50’ye yükseltebileceklerini belirtti. 3G’nin devreye girmesiyle, sabit hatlardan mobile geçiş olmadığını belirten Doany şöyle dedi:
“İnternete bağlanmanın en ucuz yolu ADSL’dir. Mobil tarafta bu çok pahalı. Operatörler şu an 3G hizmetlerini maliyetlerinin altına sunuyor. Bence bu yanlış ve sürdürülebilir değil. Operatörler bunu eğlence için yapıyorsa, bol şans diliyorum ama para kazanmak istiyorlarsa bir kez daha düşünmeliler.”

Satın almalar konusunda disiplinli davranacaklarını ve uygun fiyatı gözleyeceklerini belirten Doany, bilgi teknolojileri alanında bazı satın almalar olabileceğini, bu alanda fırsatlar gördüklerini ifade etti. Doany, “GSM tarafında şirketler halen pahalı. Kendi şirketimizden pahalıysa başka şirketi neden alalım” diye konuştu.

Telekom sektöründeki rekabete de değinen Doany, sektördeki fiyatlamanın bozulduğunu, rayına oturması için önce daha da kötüye gitmesi gerektiğini belirterek, “Operatörlerden birinin pazarı doğru yöne sevk etmesi gerekir” dedi.

 300 MİLYON KULLANICI
Dünya oyun sektörü 50 milyar dolar, kullanıcı sayısı ise 300 milyonu aşıyor.
10 milyonun üzerinde kullanıcısı olan pazarın Türkiye’deki büyüklüğü ise 50 milyon dolar.

 Kolbastılı ‘I Can Footbal’
Türk Telekom’un oyun teknolojileri şirketi Sobee, online futbol oyunu ‘I Can Football’ı Compex 2009 Fuarı’nda kurduğu 300 metrekarelik stadyumda görücüye çıkardı. Oyunun dünyada ilk olduğunu ifade eden Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “Nasıl ki Vitamin farklı dillere çevrilerek uluslararası arenada yer almaya başlayan bir ürün haline geldiyse, ’I Can Football’un da aynı başarıyı elde etmesini hedefliyoruz” dedi.

Sobee Genel Müdürü Mevlüt Dinç de yeni oyunla halı saha veya mahalle maçını internete taşıdıklarını söyledi. Sanal ortamda 22 kişiyi biraraya getirerek futbol oynama fırsatı sunan oyun bu özelliğiyle bir ilki gerçekleştiriyor. Oyun 11’e 11 oynandığı gibi 1’e 1’de oynanabiliyor.

Oyun internetten ücretsiz oynanıyor ancak ek özellik almak isteyenler ücret ödüyor. Golden sonra horon tepmek ve kolbastı gibi sevinç gösterileri bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 15:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?