25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

BU KARARLA OKULLARDA 'ŞIK-RÜKÜŞ SEÇİMİ BAŞLAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kıyafet serbestisi getirilmesiyle ilgili kararına gazetelere verdiği açık mektup ilanıyla karşı çıkan Gaziantep merkezli Altınlar Giyim'in Genel Müdürü Adem Altan, “Eğer kıyafet serbestisi olursa okullarda artık ‘haftanın şıkı- rüküşü’ seçilecek hale gelinecek. Ayrıca binlerce insan işsiz kalır ve güvenlik zaafiyeti ortaya çıkar” iddiasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, ilk ve ortaöğretimde öğrencilerin kot pantolon hariç istedikleri kıyafetlerle okula gelmesine olanak sağlayan değişiklik çalışması, okul kıyafeti üreticilerinin tepkisine neden oldu. Üreticiler, Türkiye'de bu sektörde yaklaşık 5 milyar dolarlık bir pazar bulunduğunu, böyle bir düzenlemenin binlerce insanın istihdam edildiği bu sektörü sıkıntıya sokacağını kaydetti. Tasarının hayata geçirilmesi durumunda, hem işsizler ordusuna binlerce kişinin katılacağı, hem de sektöre milyon dolarlık yatırımlar yapan firmaların iflas bayrağını çekerek yok olacağını ifade eden üreteciler, “Bu olayın ekonomik boyutu. Bunun dışında olayın birde sosyal boyutu ile güvenlik boyutu var” dedi.

BAKAN ÇUBUKÇU'YA AÇIK MEKTUP İLANI YAYINLADILAR
Okul kıyafetleri üretiminde Türkiye'nin önde gelen entegre tesislerinden Gaziantep'te kurulu Altınlar Giyim, serbest kıyafet uygulaması öngörüsünün yasallaşması halinde okullarda yaşanacak sıkıntıları, ulusal gazetelerde ilan olarak yayınlattı. ‘Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya Açık Mektup’ başlığıyla yayınlanan ilanda, kıyafet serbestisinin kabul edilmesi halinde okullarda öğrencilerin ve eğitimcilerin yaşacağı sıkıntılar dile getirildi.

İlanı hazırlatan Altınlar Giyim Genel Müdürü Adem Altan, bu sektörün Türkiye'de önemli bir yerinin bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Kıyafet serbestliği kabul edildiği takdirde bu sektörde çalışan yaklaşık 3 milyon insan işsiz kalacak bu da çalışan kesimin aileleri ile birlikte 12 milyon insana tekabül ediyor. Olayın bir boyutu bu bir diğer boyutu ise milyonlarca dolarlık yatırım yaparak insanlara istihdam sağlayan, ülke ekonomisine katkı sunan yaklaşık 5 milyar dolarlık bir piyasa da iflas edecektir.”

HAFTANIN ŞIKI- RÜKÜŞÜ SEÇİLİR
Okul kıyafeti üreticilerinin sadece yurt içi pazarında faaliyet göstermediğini, birçok firmanın yurt dışına açıldığını da ileri süren Altan, yatırımcıların artık yurt dışına ihracat yapacak konuma geldiklerini, hatta birçoğunun yurtdışı pazar oluşturduğunu da kaydederek tepkilerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi siz bu firmaların önünü keseceksiniz, onları iflas ettirip, yurt ışı pazarlarını da ellerinden alacaksınız. Bu da ülke ekonomisine ciddi anlamda bir balta vuracaktır. Okul kıyafetlerinin en önemli kısmı okullarda öğrencilerle sivilleri birbirlerinden ayırmasıdır. Kıyafet uygulaması serbest kalırsa, okul kapılarının önündeki tinerci, balici ve diğer satıcılar öğrencilerin arasına kolaylıkla sızabilecek. Bu olayın bir boyutu. Bir diğer boyutu ise sınıflarda kıyafetlerinden dolayı zengin ,fakir öğrenci ayrışması yaşanacak. Maddi durumu daha iyi olan bir öğrenci her gün okula değişik bir kıyafetle gelirken, maddi durumu buna yeterli olmayan bir başka öğrenci ise her gün aynı kıyafetlerle okula gelecek. Haliyle o öğrenci diğer arkadaşlarına bakarak psikolojik olarak bir yıkıntı yaşayacak. Sadece kıyafetten dolayı disiplinsizlik hat safhaya ulaşabilecek. Daha da kötüsü sınıflar podyuma dönecek ve zamanla öğrenciler arasında günün şıkı, rüküşü bile seçilecek. O nedenle bakanlığın kararı gözden geçirmesini bekliyoruz.”

Ahmet Kaya - Radikal
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 15:39:13
Güncelleme :16 Mayıs 2010 Pazar 15:51:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yanlış hesap bağdattan döner IP: 88.236.156.xxx Tarih : 22.05.2010 03:31:52

birileri kendi planına sadık kalıyor bu planda türban ve örtünmeyi ilk okullara kadar indirmek var  tabi bunda amaç şu lise çağından geçmiş büyük kızlarımızı  türban ve örtünmek  konusunda ikna etmek zor çünkü gençler okul döneminde 18 yaşını geçiyor hür ve kendi iradesi ile karar verebilen birer vatandaş oluyorlar  onları aile ve çevre ikna edemiyor zaten  taşıması zor olan çeşitli islami kıyafetleri benimsemek kolay değil  bu kıyafetleri alıştırmak ve benimsetmek için mutlaka çocuğun akıl ve beyin gelişimi başlamadan üstüne geçirilmeli ki ileride bu kıyafeti reddedemesin bazıları bana  hadi oradan diyecek ama benim çevremde gördüğüm mesela cemaat ehli olan ve kendileri ile aynı görüşü taşımayan insanları  tüm olanca güçlerinle eleştirip ahlaksız göstermekte birbirinle yarışanlar   kendi ailelerine çocuklarına türbanı ve islami kıyafetleri  giydiremiyorlar bir arkadaşla konuşurken bana türban bizim kültürümüzdür türban mutlaka ilk okullara girmeli demişti bende peki senin kızların takıyor mu dedim sustu hiddetlendi bende biliyordum ne okulda nede dışarda takmıyorlardı hatta sonra aşırı baskı yüzünden pisikolojik tedavi gördüklerinide biliyordum ne baskısı olduğunu bilmek için dahi olmaya gerek yok olay bu kendi çocuğuna çarşaf geçirmekte zorlanan ve buna  hiddetlenen cemaatler hükümete baskı yapıyor hükümette  oy potansiyelleri olan cemaatlerin dediğini yapmak zorunda ama şuda bir gerçek nufusun büyük çoğunluğu cemaatlerle ve hükümetle aynı fikirde değil ve bu karar yargıdan uygulamaya geçmeden döner  dönecektirde ama mutlaka bir b planları vardır eğer milli eğitime uygulayamazlarsa şunu diyecekler o zaman özel okullarda uygulayalım mutlaka bir yerlerde bu işi başlatacaklar ameller niyetlere göredir herkesin amellerinin salih olması dilerim zira bir çocuğa daha cinsel kimliğini kazanmadan onu  cinsel kimliğe büründürecek  o kimlikle sivriltecek başkalarının gözünde cinsel bir obje gibi gösterecek  kıyafetler ne kadar adi ve ahlaksızca ise  o çocuğu görünmez yapacak toplumdan koparıp soyutlayacak kıyafetlerde o kadar halsiyetsizce ve ahlaksızcadır