29
Mayıs
2024
Çarşamba
EĞİTİM

TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİN

1. ÖSYM tarafından gönderilen Tercih Kılavuzu’nu dikkatlice okuyunuz. 

2. Yükseköğretim programlarından hangilerinin
* Çalışma alanları çeşitliliği ( Sektör, coğrafi konum -yurt içi-yurt dışı; yurt içi için şehir-bölge çeşitliliği gibi...- )
* Kişisel özellikleriniz (ilgi, yetkinlik,...),
* Yaklaşık 5 yıl sonrasının (bugünün değil!) çalışma dünyasında beklentilerinizi karşılama gücü/olasılığı. (Beklentiniz özel sektörde iyi bir iş edinmek olabileceği gibi üniversitede akademik kariyer yapmak, kamu sektöründe çalışma imkanı bulmak,.. da olabilir.) faktörleri anlamında size en uygun meslekler olduğunu araştırınız.

İşte size bu araştırmanızda kullanabileceğiniz birkaç yol: 

* Rehber öğretmenlerinize ve çevrenizdeki uzmanlara danışabilirsiniz.
* İnternetteki arama motorlarını kullanarak merak ettiğiniz konularda içeriğe ulaşabilirsiniz. Örneğin http://www.google.com.tr adresine giderek “meslekler” veya “A mesleği” gibi anahtar sözcüklerle araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca üniversitelerin web sayfalarında yer alan bölüm web sayfalarına bağlantıları kullanarak çeşitli bölümler için tanıtıcı bilgilere ulaşabilirsiniz.
* Medya ve yayım araçlarında yer alan program ve tanıtıcı dosyaları takip edebilirsiniz
* . Yakın fakülteleri ziyaret ederek tanıtım ofislerine, bölüm öğretim görevlilerine, bölüm sekreterliklerine, öğrencilere sorular yönlendirebilirsiniz.

Tercihinizin sadece üniversite yaşantınız değil, çalışma hayatınızın da belirleyicisi olabileceğini düşünür ve tercih öncesi araştırmalarınızı bu gerçeğe uygun nitelikte yaparsanız, olası bilgi eksikliğinin sizi hayal kırıklığına uğratmasını önlemiş olursunuz. 

3. Okumak isteyebileceğiniz yüksek öğretim programlarına karar verdikten sonra sınav sonucunuzu dikkate alarak hangi üniversitelerin ilgili bölümlerine girebileceğinizi bulmanız gerekir. Burada devreye bölümlerin geçen yıl aldıkları en düşük puanlı öğrencilerin başarı sırasının göstergesi niteliğindeki yüzdelik dilimleri girmektedir. 2003 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Tablo 3B ve Tablo 4’te, 2002’de yükseköğretim programlarının ilgili puan sıralamasında üstten yüzde kaç içinden öğrenci aldıkları yüzdelik dilim sütununda verilmiştir. Tercihleri yaparken bu yüzdelik dilimlerin “ÖSYM’nin Yüzdelik Dilimlerin Kullanımı Hakkında Açıklaması”nda belirtilen oranlarla çarpılmış değerleri ile 2003 sınav sonuç belgenizde yer alan kendi yüzdelik dilimlerinizi birlikte göz önünde bulundurunuz. Bir örnek: Aday, 2003-ÖSYS’de Y-ÖSS-SÖZ Puanı ile öğrenci alan bir programı tercih etmek istiyor olsun. Adayın kendi alanında olan bu program için 2002 yılındaki 0,5 AOBP katsayılı yüzdelik dilim 8.52, adayın 2003 yılındaki 0,8 AOBP katsayılı yüzdelik dilimi ise 7.12 olsun. Bu puan türü için verilen oran 0,616’dır. 2002 yılına ilişkin yüzdelik dilim bu oran ile çarpılınca, 8.52x0,616=5.25 bulunur. Adayın kendi yüzdelik dilimini 2002 yüzdelik dilimleri ile karşılaştırırken kullanması gereken değer “8.52” değil “5.25” olmalıdır. Dikkat edilirse, örnekteki öğrenci için oranla çarpımdan önce kazanması oldukça muhtemel görünen bir bölümün, çarpımdan sonra aslında kazanamama riski olabilen bir bölüm olduğu anlaşılmaktadır. Bu risk, oranların açıklanmasıyla doğmuş yeni bir durum değil, sadece 2002 ve 2003 istatistiklerinden kaynaklanan ve daha önce gözlenemeyen bir gerçeğin açığa çıkmasıdır. 

4. 2003 Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda Tablo 3 A sınavsız geçiş hakkına sahip meslek lisesi öğrencilerinin tercih edebilecekleri programları kapsamaktadır. Adayların Tablo 3 B’den tercih yapabilmeleri için 2003 ÖSS de ilgili puan türünde en az 160 veya daha yüksek, Tablo 4’den tercih yapabilmeleri için (açık öğretim programları hariç, açık öğretim İngilizce öğretmenliği dahil) ilgili puan türünde 185 veya daha yüksek ÖSS puanı almaları zorunludur. 

5. Tercih edeceğiniz yükseköğretim programlarının özel koşullarını mutlaka okuyun. Sizin koşullarınıza uymayanları tercih listenizden çıkarın. 

6. Tercih ettiğiniz yükseköğretim programlarının Tablo 6’ dan alan içi veya alan dışı tercih olup olmadığını kontrol edin. Alan dışı tercihlerinizde puan kaybına uğradığınızı unutmayın. 

7. Tercihleri yaparken en önemli nokta, kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha az istediğiniz programı ikinci tercihinize yazmanız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralamanızdır. Tercihlerinizi, Tablo 3B ve Tablo 4’te verilen yükseköğretim programlarının yüzdelik dilimlerine göre sıralamanız şart değildir. Ancak aynı puan türüyle öğrenci alan iki programdan yüzdelik sırası diğerine göre çok yüksek olan daha sonraki tercihinize yazarsanız önceki tercihinize yerleşememeniz halinde, sonraki tercihinize yerleşme olasılığının daha az olacağını unutmayınız. 

8. ÖSYM tarafından adresinize gönderilen 2003 ÖSYS kılavuzunda yeni açılan bölümler yer almaktadır. Bu bölümlerin tercih listesine yerleştirilmesinde, seçilen bölümlerin eşdeğer üniversitelerde yaklaşık kaçıncı yüzdelik dilimde, öğrenci aldığı ve en önemlisi istek sırası göz önünde tutulmalıdır. 

9. Yapabileceğiniz tercih sayısı 24 tür. İlk 4 tercihinizi “yüzdelik dilimim yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan en çok istediğiniz programlardan yapabilirsiniz. 

10. Kazansanız bile kaydolmayı düşünmediğiniz hiçbir programa (açık öğretim kontenjansız programlar hariç) tercih listenizde yer vermeyiniz. Böylece ertesi yıl tekrar sınava girdiğinizde puan düşmesini engellemiş olursunuz. Unutmayınız ki en son tercihiniz bile severek okuyabileceğiniz bir bölüm olmalıdır. 

11. Tercihlerinizi oluşturduktan sonra 2003 ÖSS kılavuzundan yükseköğretim programlarının 7 basamaklı kodlarını hatasız olarak önce tercih listenize yazın. Kodları kontrol ettikten sonra tercih formuna yazıp kodlayın. Kodlanmış haldeki tercih formunuzu mümkünse konu hakkında bilgi sahibi bir yakınınıza kontrol ettiriniz. 

12. Tercih listenizi forma kodlamadan önce REHBERLİK SERVİSİ’ne mutlaka kontrol ettiriniz. 

13. Tercih formunuzu teslim etmeden önce bir fotokopisini almanız yararınıza olabilir.

Yenikampüs
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 20:45:38
Güncelleme :24 Temmuz 2008 Perşembe 02:34:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?