25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

TÜRKİYE'NİN İLK YGS'Sİ İŞTE BÖYLE GEÇTİ

Sınav, saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakikada tamamlandı. Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yaptı.

Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 512 bin 450 adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), saat 12.40’da sona erdi.

YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da toplam 5 bin 183 binada, 79 bin 973 salonda gerçekleştirildi.

Sınav, saat 10.00’da başladı ve tek oturumda 160 dakikada tamamlandı. Sınav merkezlerinde toplam 234 bin 94 kişi görev yaptı.

Sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40’ar soru yöneltildi.

-SONUÇLAR-

Sınav sonuçlarının Mayıs ayının başında açıklanması planlanıyor. Sonuçlar ÖSYM’nin internet adresinden duyurulacak. Sınav kurallarına uymayan ve kopya çektiği tespit edilen adayların sınavları iptal edilecek.
YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.

YGS’nin değerlendirilirken her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS’ye girmeye hak kazanabilecek.

Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. (aa)

GÜN BOYU BUNLAR YAŞANDI

KIRIKKALE

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı (YGS) öncesi öğrenciler ile veliler heyecanlı saatler geçirdi.

Kırıkkale'de yaklaşık 7 bin 200 öğrencinin girdiği YGS öncesi öğrenciler sınıfta soğuk ter dökerken, heyecanlı oldukları gözlenen bazı veliler ise okul dışında çocuklarının başarılı olabimesi için Kuran okuyup dua etti. Çocuklarını sınava gönderen öğrenci velilerinin okul dışında oldukça heyecanlı göründü. YGS nedeniyle okul önlerinde güvenlik önlemleri alınırken, öğrenciler tepeden tırnağa aranıp, üzerlerinde bulunan kitap ve cep telefonları toplanarak içeri alındı. Sınav sırasında okulların çevresinde gürültü yapılmaması için uyarılarda bulunulurken, çevredeki inşaat çalışmaları da sınav süresince durduruldu.


BELEDİYE BAŞKANI DA TER DÖKTÜ

Bugün yurt genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de gerçekleştirilen Yüksek Öğrenim Giriş sınavı (YGS) Kocaeli genelinde sakin geçerken, polisler de sıvanların gerçekleştirildiği otel çevrelerinde gürültü yapılmaması için önlem aldı. Kocaeli’nin Karamürsel İlçesi DP’li Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da sınava girerek tör döktü.

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te, Kocaeli Üniversitesi’nin Umuttepe ve Ahnıtpark kampuslarinin yanı sıra diğer okullarda gerçekleştirilen sınavlar genellikle sakin geçti. Öğrenciler içerde ter dökerken, velileri dışarda dua ederek, bazı kadınlar örgü ederek heyecan içinde bekledi. Sınavların yapıldığı okul çevrelerinde de polisler önlem alarak klakson çalan veya gürültü yapanları uyardı.
Karamürsel İlçesi’nde ise Belediye Başkanı İsmail Yıldırım da sınavda ter döktü. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan İsmail Yıldırım, Karamürsel Anadolu Meslek Lisesi’nde girdiği sınavda açıköğretime devam etmesini sağlayacak bir puan hedeflediğini söyledi.

GANAKAKLE VE MANİSA

ÇANNAKKALE ve Manisa'da binlerce öğrenci geleceklerini belirlemek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) ter döktü. Manise'da, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Beden Eğitimi Yüksekokulu'nda sınava giren kolu ve bacağı alçıdaki 18 yaşındaki Mehmet Damar, gözetmenler yardımıyla soruları yanıtladı.
ÖSYM Çanakkale İl Yöneticisi Prof. Dr. Remzi Kıncal, YGS'ye 22 okulda 6 bin 237 öğrencinin girdiğini açıkladı. Sınava katılacak öğrenciler okul girişinde polis tarafından arandı. YGS'ye ilk kez girecek olan öğrencilerin çok heyecanlı oldukları görüldü. YGS için alınan önlemler kapsamında GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş. bugün sabah Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.15'teki seferi, öğrencilerin sınava yetişebilmesi için saat 06.15'e aldı. Çanakkale Belediyesi ise sınava katılacakların sınav giriş belgelerini göstermeleri koşuluyla şehiriçi ulaşımı ücretsiz sağladı. Ayrıca, sınava giren öğrencilere rahatsızlık verilmemesi amacıyla öğlene kadar tüm inşaat çalışmalarına yasak getirildi.

Sınava Manisa genelinde ise 25 bin 727 öğrenci girdi. Sınav merkezde 26 ve il genelinde toplam 92 okulda gerçekleştirildi. Sabah erken saatlerde sınava girecekleri okulların önünde toplanan öğrenciler, arandıktan sonra içeri alındı. Öğrenciler sınav salonlarında ter dökerken, dışarıda bekleyen aileleri de endişeli bir bekleyiş içine girdi. Bazı annelerin Yasin okuyup tepih çekerek çocukları için dua ettiği görüldü. Sınavda engelli öğrenciler de unutulmadı. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Beden Eğitimi Yüksekokulu’nda (BESYO) sınava giren ve iki hafta önce otobüs kazası geçiren 18 yaşındaki Mehmet Damar, gözetmen Nejla Zorlu ve Ayşegül Ceyhan’ın yardımıyla soruları yanıtladı. Kolu ve bir bacağı kırık olan Mehmet Damar sınav sorularını gözetmenlerin kendisine okumasıyla sözlü olarak yanıtladı. Judo müsabakalarında Türkiye ve dünya dereceleri elde eden 18 yaşında görme engelli Yunus Korkmaz ise sınava CBÜ BESYO’da Ali Tunç ve Süheyla Herek gözetiminde girdi. 1 metre 20 santim boyundaki 18 yaşındaki Barış Ödül de Manisa Spor Lisesi’nde sınav heyecanı yaşadı. ÖSYM Manisa İl Temsilcisi ve CBÜ TIP Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kor Yereli, kent genelinde sınavların sorunsuz bir şekilde başladığını söyledi.

HEYECANDAN TELEFON NUMARASINI UNUTTU

ZONGULDAK'ta, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girerken çantasını ve cep telefonunu babasına veren 18 yaşındaki Nurgül Ciğer, sınıfta kimliğini de babasına verdiğini fark edince dışarı çıktı. Polis memurunun telefonundan babasını aramak isteyen genç kız, sınav heyecanından numaraları unutunca büyük panik yaşadı. Nurgül, bir süre sonra numarayı hatırlayıp babasını aradı ve kimliğine kavuşup sınava girdi.

Zonguldak Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi'nde sınava girecek öğrenciler, sabahın erken saatlerinden itibaren okul önünde toplanmaya başladı. Sınav saati yaklaşırken öğrenciler, girişte polis memurlarının kontrolünde içeriye alındı. Türbanlı öğrenciler, polislerin uyarısıyla türbanlarını çıkardı. Türbanlarını çıkaran bazı öğrenciler saçlarını kapüşonları ile kapattı. Bazı öğrencilerin de peruk taktıkları gözlendi.

Sınava girerken çantasını ve cep telefonunu babasına veren Nurgül Ciğer, sınıfta salon görevlilerinin kimlik kontrolü sırasında nüfus cüzdanını da babasına verdiğini fark etti. Sınavın başlamasına 5 dakika kala koşarak dışarı çıkan Ciğer, okulun bahçesinden ayrılan babasını polis memurunun cep telefonundan aramak istedi. Ancak genç kız, sınav heyecanından hem kendi, hem de babasının telefon numarasını unuttu. Nurgül Ciğer, bir süre sonra numarasını hatırladığı babasını arayarak kimliğini getirmesini isteyerek, yeniden sınıfına gitti. Kısa süre sonra genç kızın arkadaşı Züleyha Aydın, koşarak kimliği okula getirip görevlilere teslim etti. Görevlilerden kimliğini alan genç kız, rahat bir nefes aldı.

Bu arada sınavın başlamasına dakikalar kala okulun bahçesindeki kamyon ve iş makineleri dışarıya çıkarıldı. Bazı veliler, iş makinelerinin daha önce çıkarılmamasına tepki gösterdi. Velilerin büyük bölümü, çocuklarını okulun bahçesinde Kuran ve dua kitapları okuyarak bekledi.


EDİRNE KIRKLARELİ TEKİRDAĞ

Kırklareli ve Tekirdağ'da Yükseköğretime Giriş Sınavı'na (YGS) giren çocuklar sınıfta ter dökerken, aileleri ise okulların çevresinde çocuklarını bekledi.
Sınava girecek çocuklar bu 3 kentte saat 09.00'dan itibaren okulların bahçesinde hazır bulundu. Daha sonra da sınav belgesini kimliği ile birlikte görevlileri gösteren öğrenciler sınav için sınıftaki yerlerini aldı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileler de sınavı süresince heyecanla okul çevresindeki kafelerde bekledi ve dualar okudu. Polis ekipleri ve güvenlik görevlileri, okul bahçesinde gürültü olacağı ve sınavdaki öğrencileri rahatsız edeceği düşüncesiyle bahçeye görevliler dışında kimseyi sokmadı. Polis ekipleri ayrıca okulların çevresinde sürekli dolaştı ve çalışan inşaatlar ile hurdacıları ses çıkartmaması konusunda uyardı.
Tekirdağ Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek polis telsizi ile görevli polis memurların uyarırken, “Bu sınav yavrularımız için çok önemli. Gürültü yapılmasına izin vermeyin. Çocuklarımız rahatsız olmasın. Ekiplerimiz dikkatli ve duyarlı olsun” dedi.

DİYARBAKIR

DİYARBAKIR'da, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için binlerce öğrenci sınav salonlarında ter dökerken, aileleri sınavların yapıldığı merkezlerin önünde bekleyerek onlara manevi destek vermeye çalıştı. Bazı anneler, çocuklarının sınavda başarılı olması için Yasin okurken, Emniyet, sınava giren öğrencilerin bir olumsuzluk olmaması için olağanüstü önlemler aldı. Polis telsizlerinden yapılan anonslarda, sınav merkezlerine geç kalan öğrencilerin motorize ekiplerle sınav merkezlerine taşınması istenirken, sınav merkezlerinin yakınında bulunun inşaatlarda ve yollarda yapılan çalışmalar durduruldu, yüksek sesle yayın yapan işyerleri uyarıldı.

Diyarbakır’da YGS'ye girecek binlerce öğrenci için ailelerinin yanı sıra Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi seferber oldu. Sınava giren öğrenciler için Belediye otobüsleri ücretsiz ulaşım sağlarken, sınav merkezleri yanında bulunan inşaatlarda sınav süresi boyunca çalışmaları durdurdu. Sabah saatlerinden itibaren polis telsizlerinden sınavın sorunsuz geçmesi ve öğrencilerin sınav merkezlerine yetiştirilmesi için anonslar yapıldı. Yapılan anonslarda, sınav yerine geç kalan öğrencilerin gerekirse başta motorize ekipler olmak üzere polis araçları ile taşınmaları istendi. Polis, sınav merkezleri yanında geçen yollardaki çalışmaları durdururken, yüksek sesle yayın yapan işyerlerini uyardı.

Diyarbakır'da YGS sorunsuz başlarken, polis sınavların yapılacağı binaların çevresinde sürekli devriye gezerek, sınav ile ilgisi olmayanları uzaklaştırdı. Çocuklar sınav merkezlerinde sınav heyecanı yaşarken, aileler sınav salonlarının daşında onları bekleyerek manevi olarak destek vermeye çalıştı. Bazı anne ve kardeşlerin sınava girenlerin başarılı olması için Kuranı Kerim ve yasin okudukları gözlendi.

KONYA’DA YAĞMUR ALTINDA SEKLEYİŞ

Mehmet Kayhan YILDIZ- İhsan YALÇIN

KONYA’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek olan öğrenciler, yoğun yağmur yağışına rağmen sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınava girecek öğrencilerin heyecanlı olduğu her hareketlerinden belli olurken aileleri onları yatıştırmaya çalıştı.

Öğrenciler, yapılan üst aramalarından sonra sınav salonlarına alındı. Uyarılara rağmen bazı öğrenciler cep telefonu ile sınav yapılacak yerlere gelirken, kapıda aramaya yapan görevliler telefonları yakınlarına vermelerini istedi. Okula türbanlı gelen kız öğrenciler, sınav salonlarında başörtülerini çıkardı.

Sınava giren öğrencilerin yakınları da yağmur nedeniyle binaların kenarları ve bahçedeki güneşliğin altında bekledi. Öğrencilerin tamamı sınava alındıktan sonra ellerinde şemsiyelerle yağmur altında bekleyen yakınları spor salonuna alındı. Bazı öğrenci yakınlarının Kuran okumaları ve termoslar içerisinde çay getirdikleri çayları içmeleri dikkat çekti. Sınav saat 10.00'da başlarken bazı öğrenciler de geç kaldı. 10-15 dakika geç kalan öğrenciler okuldaki sınav başkanı ile görüştükten sonra sınavlara alındı.


İSTANBUL’DA BİSİKLET TURU TRAFİĞİ KAPADI

Yükseköğretim’e Geçiş Sınavı(YGS) saat 10.00’da başladı. Öğrenci ve velileri sınava yetişmeye çalışırken kötü sürprizle karşılaştılar. 46. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu nedeniyle Fatih’te bazı yollar kapatıldı. Sahil yolunda otomobillerinden inen öğrenci ve velileri yaklaşık 2 kilometre yürüyerek sınavın yapılacağı okula ulaşabildi. Velilerle görevli trafik polisleri arasında sık sık tartışmalar yaşandı.

Bu yıl ilk kez uygulanan YGS’ye giren adaylar sabah erken saatlerde yollara döküldü. Sınav Fatih’te girecek olan adaylar bisiklet turu nedeniyle sınavın yapılacağı yere yürümek zorunda kaldılar. 46.Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun İstanbul etabı 11:00'da başlayacaktı. Bu nedenle yollar 04.00’ten itibaren kapatıldı. Sahil Yolu’ndan gelen sürücülerin Sultanahmet,Çatladıkapı,Kumkapı ve Ayasofya’ya otomobilleriyle girmelerine polis izin vermedi. Araçlarından inen veliler polislerle tartıştı. Ancak polis ekipleri verilen talimatın bu şekilde olduğunu belirterek geçişlere izin vermedi. Araçlarını nereye park edeceğini dahi bilmeyen veliler polislerle tartışırken öğrenciler ise tartışmalara aldırmayarak sınavın yapılacağı okula doğru yürümeye başladı. Öğrenciler okullara doğru yürüken veliler de araçlarını park edecek yer aradı. Bazı öğrenciler velilerinin araçlarını park etmesini bekledi. Park yeri bulan veliler bir yandan polislere kızdı bir yandan da okula doğru hızlıca yürüdüler.Bazı veliler sınav günü ile bisiklet turunun aynı gün yapılması ve yolların kapatılması yüzünden İstanbul Valisi Muammer Güler'e tepki gösterdi.

29 YILDIR SINAVA GİRİYOR

Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan 48 yaşındaki Adem Topçuoğlu, 3 üniversite bitirmesine rağmen 29 yıldır düzenli olarak üniversite sınavına giriyor.

Bafra ilçesinde bir okulda sözleşmeli öğretmenlik yapan Adem Topçuoğlu (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, en büyük hobisinin üniversite sınavlarına girmek olduğunu söyledi.

Bafra Lisesi’nden 1980 yılında mezun olduğunu, mezun olduğu tarihten bu yana kesintisiz olarak üniversite sınavına girdiğini belirten Topçuoğlu, "Herkesin bir hobisi var. Benim hobim de üniversite sınavlarına girmek. Liseden yeni mezun olmuş öğrenciler gibi heyecanla 29 yıldır aralıksız olarak üniversite sınavına giriyorum. Ömrümün sonuna kadar da gireceğim" dedi.

Her yıl üniversite sınavına girmesine ailesinin ve çevresindekilerin alıştığını ifade eden Topçuoğlu, mezun ettiği öğrencilerle de sınava girdiğini, bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

3 üniversite bitirdiğini ifade eden Topçuoğlu, şöyle konuştu:
"Okumayı ve sınavlara girmeyi seviyorum. Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulunu, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Otobüs Şoförlüğü Bölümünü bitirdim. Bu yılki YGS’nin benim için diğer sınavlardan farkı yok. Yüksek puan alıyorum ama herhangi bir üniversiteye de girmek için tercih yapmıyorum. Sadece sınava giriyorum. Bazı insanlar da farklı şeyler bağımlılık yapar, bende de sınava girmek bağımlılık yaptı."
Topçuoğlu, üniversiteye sınav giriş belgelerini sakladığını belirterek, "Gelecek yıllarda rekorlar kitabına girmek için müracaat edeceğim" diye konuştu.

KAYSERİ’DE İNŞAATLAR DURDU

KAYSERİ'de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) nedeniyle 2'si kent merkezinde 1'i Talas İlçesi'nde 3 inşaat ile kaldırım çalışması polis ekiplerince gürültü kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle durduruldu. Kapalı cezaevinde 8 tutuklu ve hükümlü de sınava girdi.

YGS nedeniyle Erciyes Üniversitesi Kampusu'na girişte özellikte trafikte sıkışıklık görüldü. 17 ekibin görev yaptığı Erciyes Üniversitesi Kampusu'na çıkan ana ve tali yollarda trafik akışı hızlandırıldı. Bu arada, ERÜ Kampus alanına girişteki nizamiyelerde bulunan özel güvenlik görevlileri, girişteki tıkanmaya karşın, trafik polislerince uyarıldı.

Kayseri'de YGS'ye katılacak öğrenciler, belediye otobüsü, özel halk otobüsleri ve raylı sistem araçlarından ücretsiz yararlandı. Trafik polisleri, kent merkezi ve ilçelerde araç sürücülerini sınav süresinde korna çalmamaları için uyardı. YGS'ye giren türbanlı adaylar, başlarındaki türbanları okul girişlerinde değil, içirede kendilerine ayrılan özel bölümlerde çıkarttı. Sınavın saat 10.00'da başlaması nedeniyle adaylar. sınav yerlerine ulaşmakta sıkıntı çekmedi. Adayların yakınları dışarıda dua ve Kuran okuyarak, çıkışı bekledi.

Bu arada, Kayseri Kapalı Cezaevi'nde 8 tutuklu ve hükümlü kütüphanede, 3 denetmen gözetiminde YGS'ye girdi.

HAKKARİ’DE ÇİKOLATA DAĞITILDI

HAKKARİ’de yapılan Yükseköğretime Geciş Sınavı'na (YGS) Çağdaş Yaşam Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda giren öğrencilere çikolata dağıtıldı. Sınavda görev alan okul müdürü Bilal Gür, adayların zihinlerinin açılması için çikolata ikram ettiklerini, tek umutlarının Hakkari'nin bu alanda sonunculuktan kurtulması olduğunu söyledi.

Hakkari'de bu yıl 5 bin 588 aday YGS'ye girdi. Sınava girecekleri okullarının önüne sabahın erken saatlerinde akın eden öğrenciler, yeni sınav sisteminin heyacanını yaşadı. Öğrenciler, tek tek aranıp, kimlik bilgileri kontrol edildikten binalara alındı. Çağdaş Yaşam Kız Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda öğrencilere sınav öncesi çikolata dağıtılmasını görüntülemek isteyen gazetecilere polis izin vermedi. Bunun üzerine ÖSYM'den gelen Gazi Üniversitesi Kimya Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr Baki Erdoğan, gazetecilerin görüntü almasında bir sakınca olmadığını belirtmesi üzerine gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Prof.Dr Erdoğan, kendi elleriyle öğrencilere çikolata dağıtarak başarı diledi.

Çağdaş Yaşam Kız YİBO Müdürü Bilal Gür ise, Hakkari'de sınava giren öğrencilerin zihinlerinin açılması için çikolata ikram ettiklerini, tek umutlarının Hakkari'nin bu sonunculuktan kurtulması olduğunu belirterek yeni sınav sistemi ile bu başarısızılğın önüne geçileceğine inandıklarını söyledi.

SINAVA GEÇ KALAN ÖĞRENCİNİN YARDIMINA POLİS YETİŞTİ

Ankara’da sınav yerini karıştıran taksi şoförünün yanlış yere bıraktığı öğrenciyi sınav yerine motorlu trafik polisi götürdü.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinde girmek üzere sabah evinden ayrılan ve ismi öğrenilemeyen kız öğrenci sınav yerine ulaşmak için annesiyle birlikte taksiye bindi.

Mühendislik Mimarlık Fakültesini Gazi Üniversitesi’nin Beşevlerdeki yerleşkesi içerisinde olduğunu düşünen taksi sürücüsü kız öğrenci ile annesini Eğitim Fakültesinin önünde bıraktı. Yanlış okula getirildiği taksiden indikten sonra fark eden öğrenci, sınav nedeniyle yoğun olan trafikte okuluna gidemeyeceğini anlayınca ağlamaya başladı.

Bunun üzerine kavşakta trafiği yönlendiren başkomiser, kız öğrencinin yanına gelerek neden ağladığını sordu. Durumu öğrenen başkomiser, yakınlardaki motorlu trafik polisini telsizle çağırarak kız öğrenciyi sınava yetiştirmesi için talimat verdi. Trafik motoruna binen kız öğrencinin yoğun trafiğe rağmen sınav yerine zamanında ulaştırıldığı öğrenildi.

AA - DHA - Radikal
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 21:36:34
Güncelleme :11 Nisan 2010 Pazar 21:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?