25
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

YETENEKLER SAKLI KALACAK

Ekonomik kriz öğrencilerin üniversitede bölüm tercihlerinde de etkili oldu. Özellikle vakıf üniversitelerinin yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerinde kontenjanlar boş kaldı.

Bu yıl Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) devlet ve vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını yüzde 20 artırarak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) taban puanlarını düşürmesi, vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını neredeyse yarı yarıya düşürdü. Dört yıllık programları seçebilmek için gerekli olan 180 taban puanının 160 puana düşürülmesi de öğrencilerin devlet üniversitelerini tercih etmelerinde büyük etken oldu. Bu sonucun yanı sıra, meslek liselerindeki katsayı farklarının ortadan kaldırılması iki yıllık bölümlere ilginin azalmasına neden oldu. Özellikle yetenek sınavıyla öğrenci alan fakültelerin kontenjanları dolmadı.

Akademisyenlerin bir kısmı bu durumu krize bağlarken, bir kısmı da bu bölümlerin aileler ve öğrenciler tarafından yeterince tanınmamasıyla açıklıyor. Bazı akademisyenlere göre ise kontenjanların dolmama sebebi son zamanlarda yetenek bölümlerini içeren fakülte sayısının artması.

“Aileler ve öğrenciler bilinçlendirilmeli’’

Kontenjan sayısı 379 olan Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bu yıl 88 öğrenci kayıt yaptırmış. Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş konuyla ilgili genel sorunun, bu bölümlerin öğrenciler ve aileler tarafından yeterince tanınmaması olduğunu düşünüyor.

“Buralara puanı düşük ya da barajı aşamamış öğrencinin okuyacağı bölümler olarak bakılıyor. Ayrıca resim, heykel, seramik eğitimi verilen kurumlar olarak görülüyor” diyen Prof. Kırbaş, endüstriyel tasarım, iç mimarlık gibi bölümlerden mezun olanların kolaylıkla iş bulduğunu, bu konuda öğrenci ve ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiği görüşünde.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülke Arıboğan’a göre ise ekonomik kriz öğrenci tercihlerinde etkili oldu. Yetenek sınavı ile girilen bölümlerin kamuoyunda yeterince prestijli kabul edilmediğini belirten Prof. Dr. Arıboğan, henüz ülkemizde keşfedilmemiş olsa da geleceğin mesleklerinin aslında bu alanlarda toplandığı iddiasında. Ayrıca önümüzdeki yıl ÖSS’deki katsayı farkının kalkacak olması nedeniyle bu yıl birçok öğrencinin tercih yapmaması da Prof. Dr. Arıboğan’a göre kontenjanların dolmamasının başka bir sebebi. Bahçeşehir Üniversitesi’nde kontenjanı 250 olan ve yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere 150 öğrenci kayıt yaptırmış.

Sadece oyunculuk bölümünde kontenjan dolu

Beykent Üniversitesi’nin yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümleri tekstil ve moda tasarımı, grafik tasarım, iletişim ve tasarım, oyunculuk, sahne ve gösteri sanatları yönetimi, resim ve iç mimarlık olarak sıralanıyor.

Ancak toplam 410 kontenjanı olan bu bölümlere yerleşen öğrenci sayısı ise 237. Bunlar arasında kontenjanın tamamen dolduğu tek bölüm ise oyunculuk. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Günay, “Bu ekonomik şartlarda hiçbir velinin Anadolu’daki herhangi bir bölümü kazanmış çocuğunu İstanbul’da güzel sanatlar okumasını tercih etmesi düşünülemez” diyor. Türkiye’de giderek ortaöğretim ve lise eğitiminde güzel sanatlarla ilgili derslerin kaldırıldığına ya da seçmeli hale getirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Günay, günümüzde gençlerin temel sanat eğitiminden yoksun olarak mezun olduklarını, bunun da üniversitede seçtikleri bölümleri etkilediğini savunuyor.

Ekonomik krizin de yetenek bölümlerine ilgiyi azalttığını söyleyen Prof. Günay’a göre bir diğer etken ise çok sayıda devlet üniversitesinin yanında vakıf üniversitelerinde de hızla Güzel Sanatlar Fakültesi ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerin açılması oldu.

Burslara rağmen ilgi az

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, vakıf üniversitelerinin çoğunun burs imkanı sağlamasına rağmen yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere kayıt yaptıranların özellikle bu yıl çok azaldığını söylüyor. Vakıf üniversitelerinin çoğunda olduğu gibi Işık Üniversitesi’nde de burs imkanlarına rağmen öğrenci sayısındaki azalmayı ekonomik krize bağlıyor.

Işık Üniversitesi’nde kayıt sayısının en az olduğu bölümler ise moda ve tekstil tasarımı ile görsel sanatlar bölümü oldu. Her bölüm için kontenjan sayısı 62 olmasına rağmen, 13’er öğrenci yerleştirilmiş. Yerleştirmenin en fazla olduğu bölüm ise iç mimarlık. 77 kontenjanı olan bölüme 47 öğrenci kayıt yaptırmış. Fakülte olarak sayısal azalmanın kaygı vermediğini söyleyen Prof. Dr. Tekcan, daima sanat eğitimi almaya açık öğrencileri seçtiklerini, kaygılarının sadece çağdaş, yaratıcı, üretken bir sanat eğitimi vermek olduğunu vurguluyor.

Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mitat Uysal da sanat ve tasarım fakültelerinin kontenjanlarındaki açığı bu fakültelerin sayısındaki artışın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu’nun taban puanlarını düşürmesine bağlıyor.

Eylem Aktay - Sabah İŞ'TE İNSAN
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2009 Pazar 21:08:35
Güncelleme :15 Kasım 2009 Pazar 22:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?