24
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

'ARAPÇA SEÇMELİ DERS' TARTIŞMASI

Orta öğrenim kurumlarında Arapçanın seçmeli dersler arasına eklenmesi tartışma yarattı. CHP’li Muharrem İnce, “Şimdi sadece hilafet eksik kaldı” dedi.

Orta öğrenim kurumlarında Arapçanın seçmeli dersler arasına eklenmesi tartışma yarattı. CHP’li Muharrem İnce, “Şimdi sadece hilafet eksik kaldı” dedi.

‘’Seçmeli yabancı dil” dersinde, öğrencilere sunulan Almanca, Fransızca, Çince, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca ve Rusça seçeneklerine Arapça da eklendi.

GAZETEPORT’a konuşan CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce, Arapçanın seçmeli ders olmasıyla 1925’de kapatılan tekke ve zaviyelerin 85 yıl aradan sonra yeniden açıldığını öne sürdü ve “ Yeni kurulan üniversiteleri de zaten medrese yaptılar. Arapça da geldi. Bir tek hilafetin geri gelmesi kaldı” dedi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP’li Nur Serter ise bu yönde bir kararı uzun süredir beklediğini belirterek, “Arapçanın dil derslerinden biri haline getirip Kuran’ı Kerim’i öğrenmek için bir dersi de ilköğretim ve liseye koyduğunuz zaman bütün okulları imam hatip seviyesine getirmiş oluyorsunuz. Bunun Arapça kısmı hayata geçirildi” diye konuştu. Serter, eğitim sisteminin çocuklara İngilizce bile öğretemediğini savunarak, ‘’Arapçanın konulması da popülist, göz boyamaya yönelik, sonuca ulaşmayacak bir girişimdir’’ dedi.

MHP’DEN DESTEK

Komisyonun MHP’li üyesi Ahmet Duran Bulut da İngilizce, Fransızca nasıl seçmeli ders olarak okutuluyorsa, Arapçanın da seçmeli olarak okutulabileceğini söyledi. Bulut, “İngilizce İspanyolcada bir engel yok da, Arapça neden olsun. Ben eğitimciyim, arkadaşımın oğlu Japonca eğitim aldı ve şu anda Japonya’da bizim elçimiz’’ dedi.

Arap dünyasının inanç ve kültür beraberliğimiz olan bir bölge olduğuna da dikkat çeken Bulut, “Bizim bir takım kurum ve tavırlarımızda hala emin değilsek, hala bu güveni sağlayamamış isek bu kurumlar bir rüzgarla yıkılacak ise ne denilebilir ki? Korkularla bir yere varılmayacağı açık’’ diye konuştu.

MEB’in mevcut düzenlemesinde ilköğretim ve liselerde zorunlu yabancı dil dersi kapsamında İngilizce, Almanca ve Fransızca eğitimi veriliyor. Ayrıca seçmeli yabancı dil dersleri de bulunuyor. 8 yıllık kesintisiz eğitimi öngören 1997 yılındaki düzenlemede ilköğretime 4’ncü sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil dersi konulmuştu. İmam Hatip Lisesi öğrencisi seçmeli yabancı dil olarak Arapça’yı seçerse, alan dersi haricinde 10, 11 ve 12’nci sınıfta 11’er saat daha Arapça okuyacak.

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 13:35:50
Güncelleme :16 Mayıs 2010 Pazar 15:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?