19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

EMRAH'IN EĞİTİM MUCİZESİ

Henüz 24 yaşındaki Emrah Yıldırımçakar'ın kuaför çıraklığıyla başlayıp 7 dil öğrenmeye uzanan yaşam öyküsü, insanın yokluklardan nasıl mucizeler yaratabileceğini ortaya koyuyor.

7 yaşında memleketi Van'daki terör saldırıları nedeniyle okul hayatı henüz başlamadan biten Yıldırımçakar, bugün 7 dil biliyor ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sinoloji (Çince) Bölümü öğrencisi... Van'ın Şemsettin Köyü'nde 10 kardeşin en küçüğü olarak 1986'da dünyaya gelen Emrah 9 yaşında Van merkezinde bir berber dükkânına çırak olarak verildi. 15 yaşında kendi berber dükkânını açtı.

Para kazanmaya başlayınca, 7 yaşında veda ettiği kitapları yeniden eline aldı ve önce Açık Öğretim ilköğretimini tamamladı. Emrah'ın azmi bitmedi. Kuaför dükkânına tıraş olmaya gelen süper lise öğrencilerinin aralarında İngilizce konuşmalarından etkilendi ve kendisine İngilizce sözlükler ve öğrenim setleri aldı.

11 ayda İngilizce öğrendi. Fransızca ve Almancayı da aynı yöntemle çalışmaya başladı. Ardından da Arapça, Rusça, İspanyolca ve İtalyancayı. Kendine yeni bir hedef koydu. O, 1.3 milyar insanın konuştuğu Çinceyi öğrenmek istiyordu. Liseyi bitirdikten sonra Çince öğrenmek için 2008'de ÖSS'ye sınavına girdi ama hedefine ulaşamadı. 2009'da tekrar sınava girdi. Sonunda istediği haberi aldı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sinoloji Bölümü'nü kazanmıştı.

TURİSTLERİN PEŞİNİ BIRAKMADI

Emrah, henüz 17 yaşında dilini geliştirmek için Van'daki Akdamar Adası ve Van Kalesi'ni mesken tuttu. O günleri Emrah şöyle anlatıyor:

"Turistlere 'İngilizce konuşuyor musunuz' diye soruyordum onlar da 'evet' deyince 'İngilizcemi geliştirmek için sizinle gezmek istiyorum' derdim. Onlar da kabul ediyordu ve böylece pratiğimi geliştirdim."

Murat Kula - Sabah
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2010 Pazar 14:17:13
Güncelleme :4 Nisan 2010 Pazar 14:39:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selma can IP: 78.163.251.xxx Tarih : 5.04.2010 11:18:21

Azmin başaramayacağı hiç birşey yoktur. Bugün herşeyi olup da ders  çalışmayan ve ailesine dert olanların örnek alması gereken bir kişi başarılar dilerim