26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

1 müdürlük 20 usulsüzlük

Son 3 yılda yaptığı ihalelerin neredeyse tümü Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından usulsüz bulunan Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün başı dertte.

Müdürlüğün 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yaptığı 20 ihale, Kamu İhale Kurumu'na takıldı. Konuyu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildiren KİK, ihalalerle ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını da istedi.

Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yaptığı ihaleler bir dilekçe üzerine KİK'in gündemine geldi. Yemek ve taşıma işiyle ilgili olarak yapılan 20 ihale, "ihale evraklarının ihale yapıldıktan sonra alındığı", "taşıma ihalelerinde evrakların eksik alındığı" ve "KİK'e bilgi verilmediği" gibi iddialarla mercek altına alındı. Kurulun yaptığı incelemede "Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kamu ihale mevzuatından bağımsız bir sistemle ihaleleri gerçekleştirdiği" ortaya çıktı. İhalelerde, yasa gereği KİK'e verilmesi gereken bilgilerin büyük bölümünün gizlendiği yapılan incelemede ortaya çıktı. İhaleyle ilgili teyit, teklif ve sözleşme bilgilerini KİK'e göndermeyen Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kimi ihalelerle ilgili de yasada olmayan yöntemleri kullandı. Buna göre, ihalenin iptali yasa gereği ancak zeyilnameyle mümkün olabilirken, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu yola başvurmaksızın ihaleyi iptal etti. İhalelerin bir kısmında alınan komisyon kararlarında ise ihale yetkisi olan kaymakamın onayına yer verilmediği tespit edildi.

Suç duyurusunda bulunulsun

KİK, son 3 yılda yapılan ihalelerde bulduğu usulsüzlüklerle ilgili olarak yetkisi olmadığı için iptal etme hakkını kullanamadı. Ancak kurul, tespit edilen mevzuata aykırılıkların değerlendirilerek gereği yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesine karar verdi. Karara ek gerekçeyle katılan iki üye ise yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını da istedi. Kurul üyeleri Adem Kamalı ve Abdullah Dündar'ın ek gerekçesinde, suç duyurusunun yanı sıra, "anılan ihalelerin iptal edilmesi gerektiği yönündeki ifadenin de kurul kararında yer alması gerektiği" kaydedildi.

Referans
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 16:57:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?