30
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

13 bin öğretmene jet atama!

Milli Eğitim BakanıÇelik, Yükseköğretim Kurulu ile yaptıkları çalışma neticesinde "Artık her yerde istenen zamanda eğitim fakültesi açtırmıyoruz. Bu manada frene bastık" dedi. 

13 bin sözleşmeli öğretmenin ataması, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı törenle MEB Başöğretmen Salonu'nda yapıldı.

Çelik burada yaptığı konuşmada, 2003 yılından itibaren serbest bırakılan kadroların yüzde 50'den fazlasının Milli Eğitim Bakanlığı'na verildiğine işaret ederek, bütçede de en fazla payın MEB'e ayrıldığını kaydetti.

Göreve geldiklerinde bakanlığın bütçesinin 7.5 katrilyon olduğunu hatırlatan Çelik, şu anda ise bütçenin 28 katrilyonun üzerine çıktığını belirtti. Her yıl ortalama 35-40 bin atama yaptıklarını anlatan Çelik, şu anda görevde olan 3 öğretmenden birinin AK Parti hükümeti iktidarı döneminde atandığını söyledi.

Bakan Çelik, atamaların bundan sonra da devam edeceğini belirterek, "Şubat ayında ve Ağustos ayında atama var mı diye soracaksınız? Evet Şubat ve Ağustos ayında atama var.

Bir taraftan öğretmenlerimiz emekli oluyor. Bir taraftan en başta okul öncesi eğitim olmak üzere eğitimin her alanında okullaşma oranı büyüyor. Öğretmen ihtiyacı da buna göre artıyor.

Bu sürekli dönen bir çarktır. Her yıl yüzlerce değil binlerce okul açılmaktadır. Bu 13 bin sözleşmeli öğretmen atanmasıyla öğretmen sayımız 664 bine yükseldi. Bunların arasında ücretli öğretmenleri saymıyorum. Ücretli öğretmenler de önemli ihtiyacımızı karşılıyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, söz konusu atamaların Ankara, Niğde, Bartın ve Kırşehir dışındaki 77 ile yapıldığını kaydetti. Çelik konuşmasında, göreve başlayacak öğretmenlere de şu mesajları verdi:

"Siz gençler dağarcınızdaki bilgiyi yüreğinizde sevgiyle çocuklara artarın. Eğer bilgiyi yüreğinizdeki sevgiyle aktarmazsanız bu bilgi depolamaktan başka bir şey olmaz. Asıl göreviniz çocukları hayata hazırlamaktır. Sadece alacağınız mütevazı maaş için öğretmenlik yapılmaz. Öğretmenlik severek yapılır."

Bu yılki atamaların sayısının 38 bine yaklaştığını belirten Çelik, yeni atanan öğretmen sayısının ise 35 bini bulduğunu söyledi. Çelik, 2009 yılında yapılacak atamaların sayısının da Ocak ayında açıklanacağını bildirdi.

EĞİTİM FAKÜLTELERİNE KISITLAMA GELİYOR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, konuşmasında YÖK ile eğitim fakülteleri hakkında yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Çelik, eğitim fakültesi sayısına sınırlama getirdiklerini belirterek, "Artık her yerde istenen zamanda eğitim fakültesi açtırmıyoruz.

Eğitim fakülteleri açılsa bile bizim çok ihtiyaç duyduğumuz branşlarda öğretmen yetiştirmelerine, sadece bu programları açmalarına müsaade ediliyor. Yabancı dil gibi, bilgisayar öğretmenliği gibi veya özürlü gruplarına öğretmen yetiştirmek için müsaade ediyoruz.

Onun dışında çok fazla sayıda mezunun ortaya çıkıp boş kalmasını önlemek amacıyla bu sayıyı sınırlıyoruz. Çünkü özellikle teknik eğitim fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızın piyasada maalesef çok fazla iş bulma şansı yok.

Daha çok devlete bağlı meslekler olduğu için bu sıkıntıyı da gidermemiz gerekiyordu. Bu manada frene basmış durumdayız" şeklinde konuştu.

3.5 DAKİKADA ATAMA

Bakan Çelik, konuşmasının ardından göreve başlayacak olan 13 bin sözleşmeli öğretmenin ataması için düğmeye bastı. Çelik, salonda bulunanlardan birer rakam isteyerek ilk adayın numarasını belirledi.

3.5 dakikada gerçekleşen atamaların başlamasıyla birlikte salonda sevinç çığlıkları yükseldi. Ataması yapılan öğretmen adayları sevinçlerini aileleriyle paylaşırken, mutluluktan ağlayanlar da oldu. Aileler, çocuklarının atamalarını telefonla yakınlarını arayarak haber verdi.

4 yıldır ataması yapılamayan Sultan Pilavcı'nın emekli polis olan babası Mustafa Pilavcı, kızının atanması üzerine çığlık atarak, gözyaşlarına boğuldu. Pilavcı, kızını telefonla arayarak, "Kızım dualarımız kabul oldu. Ağrı Doğubeyazıt Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na ataman yapıldı" dedi.

Kızının 4 yıldır atamasının olmadığını belirten Pilavcı, "Emekli polisim, maaşlarımız zaten ortada. Kızım atanamadığı için psikolojisi de bozulmuştu. Şimdi kardeşinin yanında da, beraber öğretmenlik yapacak" diye konuştu.

Pilavcı, programın ardından Bakan Çelik'in yanına giderek kızının atanmasından dolayı teşekkür etti ve sarıldı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 12:44:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?