Babası olmayan ve maddi olanaksızlıklar nedeni ile iyi bir eğitim fırsatı bulamayan öğrencilere tam 145 yıldır Darüşşafaka Eğitim Kurumları 'baba'lık yapıyor. İlköğretim 4. sınıftan lise son sınıfa kadar burslu ve yatılı İngilizce eğitim veren kurum, bu yıl da 120 yeni öğrenci için kapılarını açıyor..
4. sınıfta anne kucağından kuruma gelen öğrencilere göre Darüşşafaka, onların deyimi ile "Daçka", onların ailesi. Hepsinin ortak görüşü ise eğer kuruma gelmeselerdi belki de okuma olanağı bulamayacak olmaları. O yüzden de onlar Daçka'ya yürekten bağlı. Okula ilk geldikleri günlerini yatakhanede ışıklar söndükten sonra yorganların altında ağlayarak geçiren bu öğrenciler, şimdi tatillerde bile okullarından ve arkadaşlarından ayrılmak istemiyor. Kurum bu yıl tarihinde aynı zamanda ilkleri de yaşıyor. Genel müdürlük koltuğuna kuruluşundan bu yana ilk kez bir kadın oturtan kurum, bu yıl fırsat eşitliğini sağlamak için sınav sistemini de değiştirdi. Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilgün Akalın, Türkiye'nin her yerinde aynı seviyede eğitim verilmediğini vurgulayarak, "Bilgiye dayalı sınavı bu yüzden kaldırdık. İki aşamalı bir sınav yapacağız. Bunlar genel yetenek, yaratıcılık ve duygusal zekâyı ölçecek. Bizim için önemli olan çocuğun yetenekli olduğunu saptamak, zaten biz onu en iyi biçimde eğiteceğiz," diyor. 30 yıldır değişik eğitim kurumlarında yönetici olarak çalışan Akalın, Darüşşafa için teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettiğini söylüyor: "Bundan sonra sosyal sorumluluk görevimi yerine getirmek istiyorum," diye konuşuyor. Akalın hafta sonları dışında da zaten okulda çocuklar ile birlikte yatılı kaldığını belirtiyor. Akalın, tanıtım toplantılarında ve sınavda başarılı olan öğrencilerin okula gelişlerini sağlamak için ailelerini ikna etmeleri gerektiğinde, annelerin en çok merak ettiği konunun kesinlikle akademik başarı olmadığını söylüyor: "Onlar yatarken üstü açılınca kimin örteceğini, gece uyumadan önce karnı acıkırsa yemek verilip verilmeyeceğini, hastalanınca kimin bakacağını ve ilaçlarını vereceğini, üşürlerse ne olacağını soruyorlar. İşte tüm bu soruların yanıtlarını onlara mezunlarımız veriyor," diyor. Okulda öğrenim gören 272'si kız 746 öğrencinin yüzde 60'ı İstanbul ve civarından, yüzde 40'ı diğer illerden geliyor.
120 öğrencinin alınacağı sınav 1 Haziran'da
Kuruma bu yıl 120 öğrenci alınacak. Başvurular 30 Mayıs'a kadar devam edecek. Sınav 1 Haziran'da Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak'ta yapılacak.
Öğrenciler Anlatıyor
Elif Karaatlı YORGANIN ALTINDA AĞLARDIK
Okula geldiklerinde ilk günlerinin ağlayarak geçtiğini anlatan öğrencilerden Elif Karaatlı beşinci sınıf öğrencisi ve Kırklareli'nden gelmiş: "Sınıf öğretmenim annemi ikna ederek, benim gelmemi sağladı. İlk yıl geceleri yorganları başımıza çekip, altında ağlıyorduk. Ama kısa süre içinde burayı çok sevdik, bizim evimiz oldu. "
Ayça Altıner ve Damla Fidan ABD'DE BİR YIL OKUDULAR
Ayça Altıner ve Damla Fidan 11. sınıf öğrencileri ve geçen yılı AFS öğrencisiolarak ABD'de geçerdiler. İki genç kız da "Burada olmasaydık, sıradan bir liseye giderdik. ABD'ye gitmenin rüyasını bile kuramazdık ama burada başardık. En iyi eğitimi alıyoruz," diyor.
Samet Balar SAMET'İN FAVORİSİ CHA CHA
Samet Balar okula bu yıl gelen öğrencilerden. Karaman'dan gelmiş. Okulu annesi duymuş ve Samet'i sınava sokmuş: "Ben hiç gelmek istemiyordum. Ama annem bir yerden broşürü bulup okumuş, beni yollamaya karar verdi. Gitmeyeceğim diye ağladım ama dinlemedi. Çok kızdım. Ben İstanbul'a gelmekten çok korkuyordum. İnsanın bu şehirde başına her şey gelebilir diye düşünüyordum. Ama şimdi kızdığım annem için 'İyi ki beni dinlememiş,' diyorum. Latin dansına başladım, iyi dans ediyorum. Cha cha favorim. "
Mezunlar Anlatıyor
Haluk Bal Sabancı Üniversitesi Genel Sekreteri-1973 Mezunu
Darüşşafaka'da yatılı okudum. Aldığım eğitim akademik eğitimin çok çok üzerinde... Ben insanları sevmeyi, dostluğu, yardımlaşmayı, sorumluluk almayı ve düzenli çalışmayı, kısacası bugün beni ben yapan her şeyi orada öğrendim."
Saffet Karpat P&G Türkiye, Orta Asya ve İsrail Bölge Başkan Yrd. / P&G Türkiye Genel Müdürü-1976 Mezunu
"Darüşşafaka olmasaydı nerede olurdum bilmiyorum. Burada inanılmaz iyi bir eğitim aldım. Babamın vefatı maddi durumumuzu kötü etkilemişti. Darüşşafaka hayatımızı değiştirdi."
Zekeriya Yıldırım Merkez Bankası Eski Başkanvekili 1962 Mezunu
girdim. Darüşşafaka'da arkadaşlığı, dostluğu, vefayı ve paylaşmayı en üst düzeyde yaşıyorsunuz. Toplum içinde uyumlu yaşamayı öğreniyorsunuz. Öte yandan daha ilk başta yarışma sınavından geçerek Darüşşafakalı oluyorsunuz."