27
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

2 milyon öğrenci ter döktü

1 milyon öğrenci SBS'de ter döktü

İlköğretim 7. sınıf öğrencisi yaklaşık 1 milyon 50 bin adayın katıldığı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapıldı.
SBS, tüm il merkezleri ile yurt dışında Lefkoşa, Trablusgarp, Riyad, Medine, Cidde, Aşgabat, Bakü ve Bişkek'de gerçekleştirildi. SBS, tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00'da başladı ve 100 dakika sürdü. Sınava katılan yaklaşık 1 milyon 50 bin öğrenciye 90 soru yöneltildi.

İlköğretim 6. sınıf öğrencileri ise 13 Haziran 2009 Cumartesi günü SBS'ye katılacak. İlköğretim 8. sınıf öğrencisi 1 milyon 30 bin aday dün SBS'ye girmişti.

8. sınıfların sınav sonuçları 13 Temmuz 2009'da, 6 ve 7. sınıfların sınav sonuçları 31 Temmuz 2009'da açıklanacak. Sonuçlar, http://www.meb.gov.tr ile http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinde ilan edilecek.

Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. Okul müdürlükleri internet adreslerinden sınav sonuç belgesinin çıktısını alacak, onaylayıp mühürleyerek imza karşılığı öğrenciye verecek.

GEÇEN YILA GÖRE ZOR SINAVDI

1 milyon 30 bin öğrencinin ter döktüğü SBS'de 8 öğrenciden biri kazanacak
İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinden yaklaşık 1 milyon 30 bini dün girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nda ter döktü. 2 saatte 100 soru yöneltilen sınavda, 8 öğrenciden biri sınavla öğrenci alan liselere girme şansını yakalayacak.

Sınava giren öğrenciler, geçen yıl yapılan son OKS'ye göre daha zor bir sınav olduğunu belirttiler. Bilfen Okulları öğretmenleri ise, bilgiyi direkt sınayan değil, bilgiyi kullanmaya yönelik, müfredata uygun soruların olduğu bir sınav olarak yorumladılar. Öğretmenlerin derslere göre değerlendirmeleri şöyle oldu:

TÜRKÇE: Paragraf sorularının yoğunluğu, uzunluğu ve çokluğu öğrencilerin zaman kaybetmesine neden oldu. Geçtiğimiz sene ile karşılaştırınca öğrencinin dikkat ve anlama becerisini ölçen farklı teknikte sorular olduğunu görüyoruz.

MATEMATİK: Soruların dili açık, net ve müfredata uygundu. 13 matematik, 7 geometri sorusu ile konu dağılımı uygundu. Matematik soruları yoruma dayalı, dikkat gerektiren sorulardan seçilmiş.

FEN VE TEKNOLOJİ: Orta zorlukta bir sınavdı. Fen ve Teknoloji A kitapçığı 4. soru, müfredattaki anlatımla uyuşsa da müfredatta da kullanılan bilginin hatalı olduğu bir soruydu. Soruda ses hızının ortamın yoğunluğuna bağlı olduğu sorulmuştur. Ancak doğrusu ortamın eylemsizliğine ve esnekliğine bağlı olmasıdır. Soru müfredat kitabına göre hatalı değildir ancak kullanılan bilgi hatalıdır.

SOSYAL BİLGİLER: Yeni müfredatı çok iyi tarayan, hatasız ve iyi hazırlanmış sorulardan oluşan bir sınavdı. Çok zorlayıcı olmamakla birlikte Özel Okullar Sınavı'nın aksine bilgiden çok öğrencilerin yorum yeteneğini ölçen sorular vardı.

İNGİLİZCE: Sorular gramer ve yapıları bakımından sınava giren öğrencilerin seviyelerine uygunDU. Sorular ve resimler gayet net ve açıktı.

TERCİHLER AĞUSTOS'TA
Bu yıl ilk kez uygulanan Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (OGES) Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) esas alınacak. Öğrencilerin Ortaöğretime Yerleştirme Puanları (OYP) 10-13 Temmuz tarihleri arasında belirlenecek. Tercihler ise 13-17 Ağustos arasında yapılacak. Öğrenciler 12 okul tercih edebilecekler.

 

AA-Sabah
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2009 Pazar 13:33:15
Güncelleme :8 Haziran 2009 Pazartesi 21:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?