26
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

2010'da yazılı da olacak

Sınavlarda iki aşamaya geçiliyor. ÖSS'de hem test hem yazılı olacak

Sınavlarda iki aşamaya geçiliyor. İlkini kazanan ikincisinde iki hafta cumartesi-pazar tüm gün sınava alınacak. Her bölümde soru sayısı 30’dan 150’ye çıkıyor. Bu sistemin ardından yazılı sınav da yapılacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın YÖK’e önerdiği sistemde, üniversiteye giriş sınavının 2010 yılından itibaren iki aşamalı hale gelmesi ve daha sonraki yıllarda adayların tüm test alanlarından, ’yazılı’ cevaplamaları gereken ‘açık uçlu’ sorular da yöneltilmesi öngörülüyor.

Temel nitelikteki ilk aşamanın başarılması halinde ikinci aşamaya geçileceğini ve ikinci aşamanın cumartesi-pazar günleri olmak üzere iki haftada toplam dört oturumda tamamlanacağını anlatan Yarımağan, adayların bu oturumlarda Matematik, Edebiyat, Fen ve Sosyal test alanlarından soruları yanıtlayacaklarını ifade etti.

Yarımağan, “Bu oturumlarda yapılacak sınavlar, bizim bugün yaptığımız ÖSS’nin ikinci kısmındaki testlerin, örneğin Matematik-2 testinin daha geniş bir biçimi olacak. Yani 30 soru sorduğumuz Matematik-2 testi, bir oturumda yapılacak ve tabii ki hem verilecek süre artacak hem de soru sayısı. Örneğin, 100 veya 120 ya da 150 soru yöneltelim diye düşünüyoruz” dedi.

Yarımağan, konuya ilişkin “Daha ileriki aşamada, soruların bir kısmı açık uçlu olacak. Açık uçlu sorular bölümünde, adaylara küçük küçük sorular yöneltiyorsunuz ve aday, cevabını yazıyor. Makineyle değil, insan eliyle değerlendiriyorsunuz” diye konuştu.

Yüzlerce hoca okuyacak

Yarımağan, yazılı yapılmasıyla igili şu bilgileri verdi: “Öyle çok uzun cevap gerektiren sorular sorulmuyor. Küçük küçük sorulardan oluşuyor. Test sorusu gibi fakat altında şıklar yok. Sonucu aday bulacak. Bu durumda öğrencinin kağıdını, adını gizleyerek, bilgisayar ortamına aktarıyorsunuz. Birkaç yüz hocayla da anlaşma yapıyorsunuz. Her adayın sorusunu iki hocaya veriyorsunuz, değerlendirme talimatı doğrultusunda, onlar değerlendiriyorlar.”

Öte yandan, ÖSS’de 2009 yılında yapılması düşünülen değişiklerin, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında okulun başarısının etkisinin azaltılması, adayların mezun oldukları bölümlerle ilgili ya da ilgili olmayan alanlar arasındaki katsayı farkının daraltılması yönünde olduğu öğrenildi.

Gerçek Gündem
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 15:32:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?