19
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

21 üniversitede rektörlük yarışı

Görev süreleri Ağustos 2008'de sona erecek 21 üniversitenin rektörünün yerine 18-19 Haziranda aday seçimleri yapılacak.

Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Orta Doğu Teknik, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversiteleri yeni rektör adayları belirleyecek.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, mevzuata göre iki dönem rektörlük görevi yaptıkları için yeniden rektörlüğe adaylıklarını koyamayacaklar.

2547 Sayılı Kanuna göre, rektörlerin görev süresi 4 yıl ile sınırlı. Bir rektör en fazla iki dönem rektörlük yapabiliyor.

Rektörlük için profesör akademik unvanına sahip kişiler aday olabiliyor. Rektör adayı seçimleri üniversitelerde gizli oyla yapılıyor. Oy verecek her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir adayın ismini yazabiliyor. Üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayının ismi YÖK'e bildiriliyor. YÖK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim seçerek Cumhurbaşkanı'na sunuyor. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından birini rektör atıyor.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, ilgili kanun hükümleri gereğince iki dönem rektörlük yaptıkları için yeniden adaylıklarını koyamayacaklar.

Gazi Üniversitesinde halen rektörlük yapan Prof. Dr. Kadri Yamaç ile eski rektör ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Ayhan bu dönemde de yarışacak. Gazi Üniversitesinde ayrıca İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Bedir ile Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Biri, Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu, Prof. Dr. Sedat Demircan, Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan ve Prof. Dr. Zeki Taner de aday oldu.

ODTÜ'de, Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Gürkan, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Çilingir, Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgüven, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Acar ve Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Fatoş Yarman Vural yarışacak.

Ankara Üniversitesinde de Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, Prof. Dr. Necati Örmeci ve Prof. Dr. Taner Demirer, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akgül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ ile Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Doğan rektör adaylıklarını duyurdu.

AA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 18:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?